Hírek

2009.09.14. 20:28

Egy éve dőlt be a Lehman - Obama: ezekhez az időkhöz nem térünk vissza

A bankok szigorúbb felügyeletét sürgette hétfőn a New York-i Wall Streeten Barack Obama amerikai elnök; hangsúlyozta, a viszonylagos piaci nyugalmat ki kell használni a reformokra egy újabb pénzügyi válság megelőzése érdekében.

MTI

Azt mondta, újabb jelei mutatkoznak annak, hogy a bankok olyan kockázatos tevékenységet folytatnak, amely tavaly csaknem teljes pénzügyi összeomláshoz vezetett.

"Ezekhez az időkhöz nem fogunk visszatérni" - hangsúlyozta, s figyelmeztetett: a történelem nem ismétli meg önmagát, nem lesz újabb szövetségi bankmentés.

Obama a Wall Street szorosabb ellenőrzését, nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot szorgalmazott. Arra kérte a kongresszust, hogy még idén fogadja el a szabályozási reformot.

A vezető amerikai bankok tőszomszédságában mondott beszédet - a történelmi Szövetségi csarnokban, ahol az első elnök, George Washington 1789-ben letette az esküt, az első amerikai törvényhozás ülésezett és elfogadták az emberi jogokról szóló törvényt -, annak az évfordulóján, hogy a Lehman Brothers bank tavaly ősszel csődbe ment, ami hitelpiaci pánikot és befagyást okozott.

Obama a korábbinál kiterjedtebb nemzetközi egyeztetéseket szorgalmazott az esetleges jövőbeni pénzügyi krízisek megelőzésére.

Egyúttal figyelmeztette a Wall Street bankjait: folytassanak felelősségteljesebb üzletpolitikát, és kerüljék el azt a vakmerő viselkedést, amely a 2008-2009-es pénzügyi káoszt előidézte.

Arról is beszélt, hogy a pénzügyi válság viharai oszlani látszanak, s ezért az állam fokozatosan kivonulhat a pénzügyi szektorból. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Wall Street a gazdasági helyzet stabilizálódásával ne váljon önelégültté, ne számítsanak arra, hogy az adófizetők pénzéből legközelebb is megmentik őket. Egyes banki vezetők sajnos félreértik a helyzetet, nem tanulnak a Lehman bukásából és a válságból, s ezt saját kárukra és a nemzet kárára teszik - fogalmazott.

Elemzők megjegyzik: kérdéses, hogy a kongresszus mikor tud dönteni a pénzügyi szabályozási reformról, amely megosztja az egészségügyi reformmal elfoglalt törvényhozást. Obama gyökeres átalakítást kezdeményezett, amely fogyasztóvédelmi garanciákat és a fontos bankok összeomlása elleni biztosítékokat tartalmaz. Hétfőn megerősítette: egyebek mellett egy új fogyasztóvédelmi pénzügyi ügynökség létrehozását, valamint a bankok tőketartalékolási és likviditási kötelezettségeinek szigorítását tartja szükségesnek.

A Lehman egy évvel ezelőtti csődjét soha nem látott szövetségi intervenció követte: a kormány hatalmas összegeket pumpált a nagybankokba, hogy megelőzze a gazdaság katasztrofális összeomlását. Elsőként kisegítették az AIG óriásbiztosítót, majd intézkedések történtek a hitelpiac kiolvasztására, bankok összeolvadásáról és részleges kormányzati tulajdonba kerüléséről döntöttek, 700 milliárd dolláros bankmentő csomagot fogadtak el. Később megmentették a detroiti autógyárakat és 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagot fogadott el a kongresszus.

A hétfői The New York Times megjegyezte: bár Obama úgy állítja be, hogy a kormány "kelletlen résztulajdonos" Amerika több vezető bankjában és iparvállalatában, a válság óta eltelt egy évben a kormány az ország legnagyobb hitelezőjévé, biztosítójává, autógyártójává vált.

A The Washington Post arról írt, hogy az egészségügy reformja körüli heves viták miatt a pénzügyi reform a nyáron szinte feledésbe merült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!