Hírek

2009.09.16. 09:29

Bajnai: Magyarország befogad egy guantánamói foglyot

Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán Budapesten, a Daniel Fried guantánamói különmegbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

MTI

A kormányfő közölte, Magyarország támogatja a guantanamói fogolytábor bezárását célzó programot, és meggyőződése, hogy a  transzatlanti szövetség hitelét csorbító börtön felszámolásával  erősödik a jogszerűség, és több lesz a szabadság.

Hozzátette: a kormány "hosszú mérlegelés, alapos megfontolás,  gondos előkészítés, alapos tárgyalások" után döntött arról, hogy  Magyarország részt vesz a guantanamói fogolytábor bezárását és a  foglyok társadalmi beilleszkedését elősegítő nemzetközi programban  azzal, hogy - több más szövetséges országhoz hasonlóan - befogad egy  volt guantánamói foglyot.Bajnai Gordon hangsúlyozta: ennek megvalósítása során minden  szempontból tekintettel vannak Magyarország és az emberek  biztonságára, vagyis csak olyan embert fogadnak be, aki ellen nem  folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint Magyarország a napokban  egy néhány fős, szűkített listáról választja ki azt a jelöltet, aki  letelepedhet majd az országban.

Mint mondta, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfi  kezdhet majd új életet Magyarországon. A volt fogoly segítséget kap  majd a beilleszkedéshez, egy tervszerű - hatósági felügyelet mellett  és kontrollált körülmények között - zajló, minimum másfél éves  integrációs folyamatban vesz rész - tette hozzá.

"Azt kérem minden polgártársamtól, hogy legyen tekintettel  azokra a nehéz körülményekre, amelyek közt a fogoly az elmúlt éveit  töltötte, és segítse őt a beilleszkedésben" - hangoztatta a  kormányfő.

Bajnai Gordon jelezte, a döntésről, annak körülményeiről és a  lebonyolításról a kormány kedden tájékoztatta a parlamenti pártokat,  és az országgyűlés illetékes bizottságain keresztül a jövőben is  teljes rálátást biztosít számukra a programra.

Kiemelte: a befogadási eljárásról és az integrációs programról a  nemzetbiztonsági kabinet vezetője részletes tájékoztatást ad az  országgyűlési pártoknak és a parlament illetékes bizottságainak. A  program hazai lebonyolításáért a nemzetbiztonsági kabinet és az azt  vezető miniszter a felelős.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az  emberi jogok, az emberi méltóság és a szabadság értékei mellett, és  ez arra is kiterjed, hogy megvédjük ezeket az eszméket. Ezért  támogatjuk aktívan a szabad világ, a transzatlanti közösség  küzdelmét a terrorizmus ellen, ez tették a magyar katonák Irakban,  ezt teszik Afganisztánban is - jelentette ki.

Magyarország ezzel a lépésével - mint fogalmazott - azt jelzi,  hogy nemcsak a csatatéren, az újjáépítések során, de minden  tekintetben megbízható, kiszámítható szövetséges, olyan partner,  akire lehet számítani. Szavai szerint Magyarország ezzel a lépéssel  nem csak elvi, de gyakorlati szempontból is állást foglalt a  guantánamói fogolytábor bezárása mellett.

Bajnai Gordon a döntésről kedden telefonon tájékoztatta Hilary  Clinton amerikai külügyminisztert.

Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja az  Amerikai Egyesült Államok kormányának nagyrabecsülését és köszönetét  fejezte ki a fogoly befogadása miatt, és jelezte, hálásak ezért a  lépésért.

Emlékeztetett arra: több európai ország - például Spanyolország,  Portugália, Írország, Olaszország és Belgium - már bejelentette  hasonló döntését. Magyarország Európán belül jó társaságban van -  fogalmazott.
    
A különmegbízott kitért arra: azoknál a foglyoknál, akiknek az  áttelepítését jóváhagyták, meggyőződtek arról, hogy semmilyen  szempontból nem jelentenek kockázatot, és megosztották a magyar  szakemberekkel az ezzel kapcsolatos háttérinformációkat.
    
Szollár Domokos kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: a  férfi várhatóan az idei év utolsó negyedévében, vagyis októberben,  novemberben vagy decemberben érkezik az országba.
    
Az integrációs program első szakaszában a volt fogoly nem  hagyhatja el az országot, és azon belül is kijelölt tartózkodási  helye lesz. Mint mondta, a férfi befogadott státuszba kerül,  amelynek a viselkedési szabályait be kell tartania.
    
A programban megpróbálnak a képzettségének megfelelő munkát  találni számára, tanulni fog magyarul is és a lakhatását is  biztosítja a kormány - tette hozzá.
    
Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek, akik  döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai  börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek  jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek. Barack Obama  amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön  egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel  később számos európai országgal, így Magyarországgal is  tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!