Hírek

2009.09.08. 05:22

Az edelényi indulatgyáros

Az edelényi történetben számomra az a legszomorúbb, hogy egy olyan valaki fogalmazott meg a romákkal kapcsolatban igen súlyos vádakat, aki önkormányzati vezetőként, országgyűlési képviselőként elvben felelős politikus, és aki nem mellesleg másoknál sokkal, de sokkal többet tehetne a cigánykérdés megoldásáért.

Stanga István

„A ki tud nagyobb ökörséget mondani?”-féle verseny első félévi győztese minden kétséget kizáróan Molnár Oszkár, Edelény fideszes polgármestere lett, aki a Borsod-Abaúj megyei-Zemplén városka képviselő-testületének közelmúltbeli ülésén a videófelvételek tanúsága szerint – egyebek mellett – arról beszélt, hogy „a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni”, s hogy „gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön”. És hogy senkinek se legyen semmilyen kétsége afelől, hogy komolyan gondolja, amit mondott Molnár – aki a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője is – az egyik kereskedelmi televízió híradójában kijelentette, hajlandó vállalni a szavait, mert „amikről beszélek, azok tények, és mert én ezt nyilvánosan el merem mondani, azt gondolom, minden politikusnak őszintén el kellene mondani az adott témáról a véleményét”. Nos, hogy mennyire is tekinthetők „tényeknek” a polgármester által elmondottak, azt nem kizárólag a kérdéses térségben dolgozó egyik háziorvos kategorikus véleménye mutatja, miszerint a több beteg gyermek oka teljesen egyértelműen a „rossz életszínvonal”, illetve, hogy Molnár a rendkívül súlyos vádakat az ég világon semmiféle bizonyítékkal sem volt képes alátámasztani, hanem az is, hogy a Fidesz – ahol különben Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke azt állította, nem ismeri a részleteket (?!) – egyáltalán nem akarta kommentálni az elhangzottakat, „helyi ügy”-nek minősítve azt.

A történetet nem elsősorban azért tartom különösen súlyosnak, mert úgy vélem, hogy az emberek zöme elhiszi akár a legnagyobb ostobaságokat is (hiszen egy intelligens valaki – bármennyire is nem szereti a cigányokat – egészen biztosan nem égeti magát mindenféle szamárság terjesztésével), hanem mert egy olyan illető fogalmazott meg ilyen primitív gondolatokat, aki önkormányzati vezetőként, országgyűlési képviselőként elvben felelős politikus, és aki nem mellesleg másoknál sokkal, de sokkal többet tehetne a cigánykérdés megoldásáért. Azt, hogy mi motiválta (vagy motiválhatta) a polgármestert, egyszerűen elképzelni sem tudom... Szabadjára engedte a fantáziáját? Elértett valamit? Rosszul informálták? Esetleg csak népszerű akart lenni azon választók körében, akik a legszívesebben reggeltől estig a magyarországi romák vélt és valós bűneiről hallanának? Ne értsenek félre, jómagam is tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a cigányság és a többségi társadalom viszonyát mennyire súlyos problémák terhelik (bűnözés dolga elsősorban a kistelepüléseken, a segélyezés és az oktatás ügye, és így tovább, és így tovább), amiként azt is tudom, hogy ezeket a kapcsolatokat mielőbb normalizálni kell..., és nem kizárólag annak okán, mert egyszerűen nincs más út előttünk, hanem mert a jelenlegi állapotok konzerválódása szinte bizonyosan tragédiához vezetne. Olyanhoz, amely az egész országot beláthatatlan időre vetné vissza. Amúgy pedig a Molnár Oszkár-féle „politikusok” a történelem folyamán ezer és egy alkalommal megmutatták, hogy érzelmeket felkorbácsolni, az indulatokat a végletekig szítani mennyire egyszerű. De legalábbis lényegesen egyszerűbb, mint a romokat eltakarítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!