Hírek

2009.09.04. 05:01

A Jobbik történelmet írat(na)

Adott esetben nekem is szimpatikusabb lenne a hun rokonság avagy Szvatopluk ismert „megszívatása” (főként most, hogy a szlovákok ilyen előszeretettel emlegetik a nagymorva fejedelmet), mint az igazság, sőt, azt se bánnám, ha eleink valóban egy (csoda)szarvas üldözése nyomán jutottak volna új hazába, netán ha Botond tényleg betöri Bizánc kapuját, ám ettől a legendák még nem lesznek tények.

Stanga István

Ha annak a friss közvélemény-kutatásnak az eredményeit fenntartással is fogadom, amelyet a nem éppen a Fidesz ellenségének számító Nézőpont Intézet készített augusztus közepén a szintúgy nem egészen elfogulatlan Heti Válasz megrendelésére, és amely szerint a Jobbik támogatottsága az európai parlamenti választások környéki 9 százalékról majd'' a felére esett vissza, annyi tény, hogy az addig elhallgatott cigánykérdés felvetésével a hazai politikai életbe szinte berobbanó Vona-csapat jó néhány alkalommal alaposan mellényúl a témaválasztásnak. Mint tette azt azon közleménynél, amit vagy két napja adott ki, s amelyben felszólítja Magyar Tudományos Akadémia vezetőségét, az egyetemek, a főiskolák, aztán a közép- és az általános iskolák tanárait, a magyar tudományos élet különféle szereplőit, a tankönyvek megrendelőit, meg tudom is én, hogy ki mindenkit még „a magyarság finnugor származáselméletének régóta esedékes tudományos bírálatára” (amely elméletet „a Habsburg-ház politikai megrendelésére, a magyar nemzeti öntudat tudatos megroppantása céljából” dolgoztak ki „elsősorban külföldi – németajkú – nyelvészek közreműködésével”), nem különben pedig „a magyar kollektív emlékezetben megőrzött, több ezer éves származástudat, azaz a Hunor–Magor-örökség visszahelyezésére az őt megillető helyre”. No, már most, bár roppant dícséretes és üdvözlendő, hogy a Jobbik az élesedő politikai harcok közepette időt és energiát szán a tudományos kérdésekre is (ennek jómagam – mint magyar–történelem szakos tanár – pláne örülök), mindazonáltal a fentebb idézett közlemény egyik része több mint súlyos ismerethiányról árulkodik, a másik fele meg – nincs erre jobb szó  – komikus.  

Ott van mindjárt a Jobbik által emlegetett „finnugor származáselmélet”..., illetve hát, nincs ott, merthogy ilyesmi egyszerűen nem létezik. Aki csak három percig is tanult az életében magyar őstörténetet és nyelvtörténetet, tökéletesen tisztában van azzal, hogy a tudomány napjainkban finnugor nyelvrokonságról beszél, nem genetikailag alátámasztott (alátámasztható) származáselméletről, ami konyhanyelvre lefordítva nagyjából annyit tesz, hogy nyelvünk a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik ugyan, ennek azonban az ég adta világon semmiféle köze sincs a származásunkhoz. Ami pedig a  Jobbik-felhívás viccesebb vonulatát illeti... Nos, ha minden olyasmit kvázi  valóságként kezelnénk, amit akárhány évszázadon keresztül megőrzött a magyarság kollektív emlékezete, hát – mit is mondjak –, meglehetősen érdekes tankönyveink lennének. Mert bár nekem is rendkívül tetszenek a magyar történelem ilyen-olyan legendái, meséi és mondái (amik ráadásul kétségtelenül nagyon sokat elárulnak a népünkről) mégsem hiszem, hogy az azokban szereplő eseményeket bármilyen okokból is tényekké kellene „előléptetnünk”. De hogy példákat is említsek..., nos, nyilván mindnyájunk számára sokkal szimpatikusabb lenne teszem azt a hun rokonság avagy Szvatopluk valamennyiünk által jól ismert „megszívatása” (főként most, hogy a szlovákok ilyen előszeretettel emlegetik a nagymorva fejedelmet), mint az igazság, amiként bizonyára az sem lenne az ellenünkre, ha eleink valóban egy (csoda)szarvas üldözése nyomán jutottak volna új hazába, netán ha Botond tényleg betöri Bizánc érckapuját, no, meg természetesen a hatalmas termetű görög fejét..., ám ettől még igazán nem sokaknak jut az eszébe, hogy ezeket a nagyszerű legendákat egy másik „polcra” vagy – hogy a Jobbikot idézzem – „az őket megillető helyre” tetessük. Annál is kevésbé, merthogy éppen most vannak ott.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!