Hírek

2009.09.30. 12:15

A 2009-es AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettje: Juhász Gábor zeneszerző, dzsesszgitáros

Szerencsére ma már az állami díjak mellett akadnak civil kezdeményezésre született elismerések is, olyan azonban nincs másik, amelynél szorosan összekapcsolódna két művészeti díj. Ilyen, különleges elismerést hozott létre 2006-ban az AEGON Magyarország Zrt.: az AEGON Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó AEGON Művészeti Társdíjat, azzal a céllal, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet.

VG online

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Erről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra aztán már az AEGON-díjas író, költő jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt – méghozzá kötelezően másik művészeti ágból. Olyan alkotót, akire fontos ezzel az elismeréssel is felhívni a figyelmet.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006-ban a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg az AEGON-díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte 2006-ban az AEGON Művészeti Társdíjra, Rakovszky Zsuzsa 2007-ben Vojnich Erzsébet festőművészt. Tavaly a szakmai zsűri Térey János költőt választotta Asztalizene című drámájáért, 2008 őszén pedig Kovalik Balázs rendező vehette át az AEGON Művészeti Társdíjat.  Kovalik Balázs az egyik interjúban akkor elmondta: ez az elismerés azért rendkívül fontos számára, mert „tisztességesen szubjektív”, hiszen egyetlen alkotó jelöl másik művészt, nem tolja a felelősséget kuratóriumokra, hanem ő dönt, egyedül, úgy, hogy döntését meg kell indokolnia. Ráadásul azért rendkívüli jelentőségű ez a döntés, mert olyan valaki jelölte őt tavaly, akit költőként nagyra tart, s akinek a folyamatos figyelme fontos számára.

Az idén, 2009 áprilisában Jónás Tamás költő vehette át az AEGON Művészeti Díjat Önkéntes vak című kötetéért, most tehát Jónás Tamás jelölt másik magyar művészt, másik művészeti ágból.  

Jónás Tamás, a 2009-es AEGON Művészeti Díjjal elismert költő rövid indoklása:
Juhász Gábor már régen nem zenész. Zenészként elsajátította, sőt, kisajátította magának mindazt, amit lehetett, és csendesen továbblépett: elkezdett beszélni. Műveltsége, szakmai tudása, zeneszerszáma kezd mellékessé válni, a dalokból, a hangulatokból, a lemezekből egy olyan művész szól hozzánk, aki ugyan zenéül beszél, de azt mondja és úgy, amit a beszélgetőtársa hallani akar és hallani tud. A mindennapjaiban amúgy szelíd, halk embert én konoknak és hangosnak képzelem: elénk tárja megcáfolhatatlan igazságainkat, a szomorúságainkat, s hogy el tudjuk azokat fogadni, a magáéinak hirdeti őket. Kell egy kevés idő és valamennyi indok, hogy annak lássa más is, aminek én: duhaj, hedonista észtnek. Juhász Gábor alakítja – és végső soron megalakítja maga körül a világot. Szerénytelenül teremt, és nagyon okosan újrateremt.


Juhász Gábor életrajza:
1968-ban született Budapesten, Pécsen járt általános iskolába és gimnáziumba, ott nőtt fel a bátyjával együtt, aki a szüleihez hasonlóan mérnök lett. Édesanyja észt, ez a tény, hogy Juhász Gábor félig észt, illetve az, hogy vidéki volt, a saját bevallása szerint egyre fontosabb a számára.

1988 óta él Budapesten, akkortól tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakán. Sok mindenkivel zenélt két évtized alatt, de egy ideje a saját útját járja, a saját gondolatait, érzelmeit szeretné zenében visszaadni. Tanít és koncerteket ad, a lemezeket tartja a legmaradandóbb alkotásainak.

Négy-öt éve érezte úgy, hogy megérett az idő a szólópályára. Önálló albumokat készített, saját triót szervezett. Először Marozsán Erikának írt – Jónás Tamással együtt – Szakíts, ha tudsz címmel nagylemezt. Több társával együtt létrehozta a Szájról szájra nevű projektet, amelyben zenei vezetőként és gitárosként is részt vett három énekesnővel: Szalóki Ágival, Herczku Ágnessel és Bognár Szilviával.

2006-ban hozta létre a saját trióját, amelyben rajta kívül Papesch Péter játszik basszusgitáron, Borlai Gergő pedig dobolt, s amellyel elkészítette a Fények című albumát.

Legutóbb 1978 címmel készített új, saját lemezt, amely éppen a napokban jelent meg. A CD-n a Juhász Trió mellett – amelyben most már Fodo, azaz Födő Sándor játszik ütőhangszereken – két remek szaxofonos, Bacsó Kristóf és Borbély Mihály, valamint Schreck Ferenc (harsona), továbbá a kitűnő gitáros, László Attila is hallható.

Juhász Gábor neve körülbelül 30 albumon szerepel közreműködőként vagy alkotóként, ezek közül a következőket érzi ma leginkább a sajátjának:

1994 Tin Tin Quartet: Ütközés (Ananda Sounds, közreműködő)
1995 Tin Tin Quartet: Árnyjátékok (Fonó Records, közreműködő)
1997 Tin Tin Quartet: Eleven (Fonó Records, közreműködő)
1999 Off Course: Street of Secrets (BMC Records, közreműködő)
2002 Off Course-Erik Truffaz: Tales of the lighthouse (BMC Records, közreműködő)
2003 Samsara Quartet: Bindu (X-produkció, közreműködő)
2004 Juhász Gábor – Palle Mikkelborg: 60/40 (BMC Records, saját)
2006 Marozsán Erika: Szakíts, ha tudsz (X-produkció, közreműködő)
2007 Juhász Gábor Trió: Fények (Lights) (Smart Music, saját)
2007 Szájról szájra (From Mouth To Mouth) (FolkEurópa, közreműködő)
2008 Szalóki Ági: A vágy muzsikál (FolkEurópa, hangszerelő, közreműködő)
2009 Juhász Gábor: 1978 (X-produkció, saját)

Részlet Jávorszky Béla Szilárd 2007. okt. 12-én megjelent, Egységesek és energikusak című cikkéből

„Juhász Gábor szerény, halk szavú, de roppant tudású muzsikus, széles kitekintéssel. A kilencvenes évek elején Binder Károly partnereként tűnt fel, azóta jónéhány formációban játszott, többek között az Off Course-ban, a Balázs Elemér Groupban, a Tin-Tin Quartetben és a Lantos Zoltán-féle Mirrorworldben. Emellett olyan világsztárokkal készített lemezeket, mint Erik Truffaz, Archie Shepp és Palle Mikkelborg. Tizenhat évi intenzív zenekari jelenlét és több tucatnyi album után 2004-ben jelent meg az első olyan CD, amelynek borítóján az ő neve szerepel….Sokat kellett várni tehát arra, hogy az időnként 7-8 együttesben párhuzamosan játszó Juhász Gábor saját formációt alapítson. Ő maga ezt viszont nem érzi késeinek. Mint mondta, korábban remek produkciókban volt benne, ahol ki tudta élni a kreativitását. Mindig úgy gondolta, majd ha a saját gondolatainak megvalósítása legalább olyan könnyű és eredményes lesz, mint más gondolatainak formába öntése, akkor értelemszerűen az előbbire helyezi a hangsúlyt….”

A 2009-es AEGON Művészeti Társdíj díjátadó estje:
Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben

október 20-án 19 órától a Gobbi Hilda Színpadon:

Alföldi Róbert vendége:

Jónás Tamás költő
az idei AEGON Művészeti Díj kitüntetettje,

valamint Juhász Gábor zeneszerző, dzsesszgitáros, 
aki az esten veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat

Közreműködik: Szalóki Ági – ének
és a Dés András Trió:
Oláh Szabolcs – gitár
Szandai Mátyás - nagybőgő
Dés András – ütőhangszerek

Az október 20-i Képzett társítások - AEGON-esten, a Nemzeti Színházban hangzik el Jónás Tamás laudációja jelöltjéről, aki ekkor veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat az alapító társaság vezérigazgatójától, Zatykó Pétertől. A beszélgetésre, a felolvasásokra és vetítésekre ezúttal is kitűnő, az idei két AEGON-díjas művész világát jól ismerő, hozzájuk közel álló zenészek reagálnak a maguk nyelvén, zenével: a Dés András Trió játszik, s hallhatják a nézők Szalóki Ágit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!