Hírek

2009.08.27. 10:54

A Russznyefty rendezte kapcsolatát a Mollal

A Russznyefty kibékült a Mollal, amely partnere a Zapadno-Malobalik lelőhely kitermelésében, s megígérte, hogy kifizeti a 6,3 milliárd rubeles tartozását, de a lelőhelyben való részére változatlanul igényt tart az állami Rosznyefty társaság - írta a Kommerszant című orosz gazdasági lap csütörtökön.

MTI Eco

A Kommerszant értesülése szerint békés megállapodás született, amelyet szerdán jóváhagyott az illetékes orosz gazdasági bíróság. Eszerint a Russznyefty a Zapadno-Malobalik társaság (ZMB) követelését teljesítve kifizeti a 6,3 milliárd rubeles adósságot, amely egy 2007. december 24-én kelt adásvételi szerződés keretében keletkezett. A ZMB eredetileg 6,59 milliárdot követelt.

Ez már a második bírósági kísérlet volt az adósság behajtására: korábban maga a Mol fordult 2008-ban bírósághoz azzal, hogy az nyilvánítsa semmisnek a ZMB és a Russznyefty között létrejött szerződést. A Mol azonban elvesztette a pert, s a döntést nem fellebbezte meg, hanem a ZMB kezdett pereskedni a Russnefttel.

A ZMB-t eredetileg a Mol a Jukosszal hozta létre 2003-ban, de az utóbbi 2005-ben eladta részét a Russznyeftynek. Utóbbi adatai szerint a lelőhely tartalékai mintegy 25 millió tonna kőolajra tehetők, a kitermelés jelenleg évi 2 millió tonna.

A Kommerszant emlékeztet, hogy a malobaliki partnerek a per ellenére kénytelenek együttműködni koncessziójuk megvédése érdekében. Az illetékes főhatóság számára ugyanis a nyáron egy szabálysértés folytán mód nyílt a koncesszió megvonására. A szabálysértés abban áll, hogy a kitermelők kötelesek hasznosítani az olajjal együtt felhozott gáz legalább 98 százalékát, ez azonban a lelőhelyen nem történik meg, mivel az egyetlen alkalmas vezeték a Rosznyefty tulajdonában áll, az azonban nem kíván gázt átvenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!