Hírek

2009.04.17. 07:28

Érik a felelősségre vonás a kormányváltás után a Fidesznél

Orbán Viktor, Kövér László, Balsai István - különböző hőfokon, de már mindhárom fideszes politikus jelezte, hogy a kormányváltás után felelősségre vonás lesz.

Népszabadság

Az alkotmányos keretek adottak, és azok szerint a büntetőjogi felelősség megállapítása nem a kormány feladata - szögezte le ezzel kapcsolatban Hack Péter büntetőjogász. A volt szabad demokrata politikus emlékeztetett rá, hogy 2002-ben az akkori kabinet is próbálkozott valami hasonlóval, az igazságszolgáltatás pedig tette a dolgát. Az ügyek többségében még a bűncselekmény gyanúját sem állapították meg.

Hack ugyanakkor fontos kérdésnek tartja, hogy milyen ügyekre gondolhatott Balsai. Ha tudnak konkrét bűncselekményekről, miért nem hozakodnak elő azokkal nyomban? Ezzel nem kellene várni a következő választásig, ám ha csak kormányra kerülve akarnak feljelentéseket tenni, az elévülési időn belül természetesen ez a lehetőség is nyitva áll - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a döntés joga most és később is a független igazságszolgáltatás kezében lesz.

A jogász hangsúlyozta: kérdéses, hogy az igazságszolgáltatás mindebből mire lesz vevő. Miután a kormányzati befolyás minimális, az ügyészség és a bíróság nyilván a következő választás után is becsülettel dolgozik tovább. De ha a végrehajtó hatalom mégis próbálkozna valamivel, annak a következménye az lenne - int óvatosságra a büntetőjogász -, hogy Magyarország gyorsan kiírná magát a jogállamok sorából, s bizonyára az Európai Unió is hallatná a hangját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!