Hírek

2009.04.16. 00:00

Egy százalék: jobb későn, mint soha

Olvasónk szeretné, ha a személyi jövedelemadójából felajánlott 1 százalék jó helyre kerülne. Hogyan tudna utánanézni, hogy az egyes alapítványok mivel foglalkoznak?

Rados Virág

A személyi jövedelemadó bevallása mellett sokan azt is az utolsó pillanatban döntik el, kinek adják adójuk 1 százalékát. A május 20-i határidőig van még némi idejük. Azokat, akik minimálbérre vannak bejelenve, mindez nem érinti, mert a minimálbér nem adóköteles, így nincs is miből 1 százalékot felajánlani.

Az 1 százalék adományozásához ki kell tölteni egy űrlapot, megjelölve, hogy az ember kinek ajánlja fel a pénzt. A nyomtatványt vagy a munkáltatótól kérheti az alkalmazott, önadózóknál (vállalkozóknál vagy azoknál, akiknek a munkahelyük nem csinálja meg a bevallást) az adóhatóság biztosít ilyet. Akinek van megbízott könyvelője, kérheti az ő segítségét is.

A lapon fel kell tüntetni a kedvezményezett nevét, banszámlaszámát. A szervezetek listáját meg lehet találni az APEH honlapján, az egy százalékról szóló, letölthető adatlap mellékleteként. Igaz, itt az egyházak vannak fenn, továbbá bizonyos kiemelt önkormányzati előirányzatok, továbbá állami feladatokat ellátó közhasznú szervezetek.

Alapítványból annyi van, mint égen a csillag, ezeket az apeh.hu nem sorolja fel.
De az interneten ezeket is el lehet érni. Jól használható például a nonprofit.hu honlap, amelynek készítői ellenőrzik az ott megjelentetett alapítvány adatait.

Tulajdonképpen kétszer 1 százalékot lehet felajánlani. Az egyiket valamilyen alapítványnak – listájuk elérhető a már említett nonprofit.hu oldalon. A másikat vagy valamelyik egyháznak, vagy két fontos állami feladatra, a gyermekoktatásra, illetve a gyermekétkeztetésre szánhatja az adózó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!