Hírek

2009.03.18. 08:38

Nem hisz az amerikaiaknak az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának feltételezett vezetője élesen bírálta és "megtévesztésnek" nevezte az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonási tervét, és egyúttal újabb támadásokra szólított fel egy hangfelvétel szerint.

BAMA

Abu Omar al-Bagdadinak, a magát Iraki Iszlám Államnak nevező al-Kaida-szárny vezetőjének üzenetét kedden tette közzé a SITE iszlamista internetes oldalakat figyelő amerikai központ.
– Amit a megszállók vezetője bejelentett, csupán az imperialista megtévesztés újabb példája. (...) Azt remélik, hogy "az ostobák, a gyengeelméjűek" majd elfogadják, hogy még három éven keresztül megszállva tartják és megalázzák az országunkat" - hallható a felvételen, amelynek hitelességét egyelőre nem erősítették meg.

Barack Obama amerikai elnök február 27-én jelentette be, hogy 2010 augusztus végéig kivonja az amerikai egységek nagy részét Irakból, és csak néhány tízezer katona marad az országban. A tervek szerint a teljes kivonás 2011. december 31-ig fejeződne be. Al-Bagdadi a felvételen elsődlegesnek tartotta az iraki kormány és annak "ügynökei" elleni küzdelmet, és arra buzdította a szunnitákat, hogy harcoljanak a "keresztes lovagok" ellen.

Az Iraki Iszlám Állam 2006 októberében alakult meg, feltételezett vezetőjének al-Bagdadit tartják, aki azonban még soha nem jelent meg nyilvánosan és nincsenek róla fényképek sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!