Hírek

2009.03.17. 15:48

Kóka: a két nagy párt halálos ölelésben a mélybe rántaná az országot

A Reformszövetség programja a lehetőség programja, a kormányé a félelemé, a pedig Fidesznek nincsen - mondta keddi parlamenti sajtótájékoztatóján Kóka János.

MTI

Az SZDSZ azért terjesztette be a parlamentnek a Reformszövetség programját, mert véleményük szerint jelenleg ez az egyetlen komplex javaslatcsomag, amely képes kiutat mutatni Magyarország gazdasági nehézségeiből - mondta a politikus.

A liberálisok frakcióvezetője hozzátette: a program hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország elkerülje a gazdasági összeomlást, segítségével csökkenthetőek az adók, az államadósság, és kimenthető az ország az adósságspirálból. Ehhez az állam kiadásainak csökkentésére van szükség. Az SZDSZ úgy véli, hogy a működési kiadásokat kell visszafogni - mondta.

Megjegyezte, hogy az állam ma több mint kilencezer feladatot lát el, és ezek közül nagyon sokat felesleges háttérintézmények egymással párhuzamosan végeznek el. Kóka János elmondta, hogy az SZDSZ és az MDF, valamint az MSZP és a Fidesz felelősségéről is beszélt a parlamentben, mert úgy tűnik, hogy a két nagy párt "összekapaszkodva, halálos ölelésben (...) mélybe rántaná Magyarországot, mert semmivel nem tudnak együtt élni, ami valódi változást eredményezne".

A frakcióvezető szerint a szocialista politikusok arról beszéltek, hogy mit és miért nem lehet megoldani, illetve elmondták, hogy a Reformszövetség programja társadalmilag vállalhatatlan, ezért ki kellene szedni belőle az "eladható" elemeket.

A politikus viszont úgy látja, a javaslatok így alkotnak teljes egészet, azokat nem lehet kimazsolázni. A Fideszről azt mondta, hogy a párt "kaméleonpolitikája" újabb állomásának vagyunk tanúi: az ellenzéki párt korábban liberálisból jobboldalivá vált, most pedig úgy tűnik, hogy az üresen maradó baloldali, szélsőbaloldali mezőt akarja elfoglalni.

Kóka János kitért arra is, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága kedden tárgyalja az általa plafontörvény 2-nek nevezett javaslatot. A javaslat a tavaly novemberben elfogadott plafontörvényt egészítené ki azzal, hogy az állam kiadásait ebben az évben 355 milliárd forinttal kell csökkenteni, a jövő évtől pedig a kormánynak olyan költségvetési javaslatot kell benyújtania, amely minden esztendőben kettő-kettő százalékkal csökkenti a jövedelem-újraelosztás, illetve az államadósság szintjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!