Hírek

2009.03.15. 10:12

Házi őrizetben a pakisztáni kormányfő

Három napra házi őrizetbe helyezték vasárnap Lahor városában a pakisztáni ellenzék vezetőjét, volt kormányfőt, Navaz Sarifot - közölték pártjának tisztségviselői.

BAMA

Mindez nem sokkal azelőtt történt, hogy Sarif beszédet mondott volna egy tiltakozó nagygyűlésen, az úgynevezett "nagy menetelésen", amely Karacsiból indult a fővárosba, Iszlámábádba. A tervek szerint hétfőn érkezik meg a menet a fővárosba, ahol a résztvevők ülősztrájkot tartanak a parlament épülete előtt. Navaz Sarif házát rohamrendőrök veszik körül. Házi őrizetbe helyezték az ellenzéki vezető fivérét, Sabhaz Sarifot és más párttisztviselőket is.

Sarif nemrég csatlakozott pakisztáni jogászok és más ellenzéki pártok országos tüntetéssorozatához, amelyen követelik az egy éve hatalomra jutott polgári kormánytól, hogy helyezze vissza állásába a korábbi, Pervez Musarraf vezette katonai rezsim által eltávolított bírókat, köztük a legfelsőbb bíróság elnökét.

Navaz és Sabhaz arra kérték a lakosságot: tiltakozzanak a legfelsőbb bíróság február 25-én hozott döntése ellen, amellyel kizárták őket a politikai életből. A hatóságok ezután megfenyegették a volt miniszterelnököt, hogy eljárást indítanak ellene "lázadás" címén. Navaz Sarif szerint a bírósági határozatot Aszif Ali Zardari államfő sugalmazta, aki így akarta ellehetetleníteni politikai ellenfeleit.

Aszif Ali Zardari államfő szombaton tárgyalást javasolt Navaz Sarifnak a feszültség csökkentése érdekében. Sarif nem mutatott túl nagy lelkesedést a javaslat kapcsán, mivel inkább a miniszterelnökkel tárgyalna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!