Hírek

2009.03.06. 15:05

Csányi: akár előrehozott választásra is szükség lehet

Csányi Sándor szerint az elkövetkezendő hónapokban nem várható, hogy az ország gazdasága kilábal a válságból, ám reméli, hogy év végére, vagy a következő év elejére a hangulat már javulni fog. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az ATV Reggeli Jam című műsorában elemezte a gazdasági válságot.

ATV

„A mi problémánk, hogy az ország úgy érkezett bele ebbe az időszakba, hogy nagy volt az államadóssága, nagy volt a hiány, emiatt nem tudunk úgy költeni a gazdaság élénkítésére, mint más országok, sőt, megszorító intézkedésekre van szükség, ami a recessziót tovább növeli” – mondta az ATV-nek a bankvezető.

„A legfontosabb, hogy nagyon gyorsan, hitelesen, lehetőleg a teljes parlament támogatásával a költségvetés kiadási oldalát jelentősen csökkentő intézkedéseket kell hozni” – nyilatkozta az OTP vezetője, aki szerint fontos, hogy a fogyasztást terhelő forgalmi adó, például az ÁFA növekedjen, de az adók ide-oda tologatása már kevés. „Le kell számolni azzal a hittel, hogy a 2010-es parlamenti választások előtt megkerülhetőek lesznek a költségvetés kiadási oldalát és az embereket érzékenyen érintő kiadáscsökkentések” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány, a Reformszövetség és Bokros Lajos javaslata közül melyiket választja, Csányi Sándor a legradikálisabbat, vagyis Bokrosét választaná, mert mint mondta, ennyire erős megszorításokra van most szükség. „Úgy gondolom, ha tovább halogatjuk ezeket a szükséges és súlyos döntéseket a költségvetést illetően, akkor a forint gyengülése nem megállítható.” Az OTP vezetője szerint az intézkedések meghozatala előtt szükséges a többség támogatásának megszerzése is.

„Azt gondolom, meg kellene teremteni a többséget, ha pedig nem lehet, akkor nincs más választás, mint az előrehozott választás” - tette hozzá, ugyanakkor úgy véli, a Fidesz eddig nem mutatott fel programot a helyzet kezelésére: „Én nem tudom, mi lenne a Fidesz programja, ha kormányra kerülne. Azt a programot, amit kormányra kerüléssel valósítana meg… ilyet én még nem láttam.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!