Hírek

2009.03.31. 17:23

Akár 700 forinttal is többet kérhetnek el egy gyógyszerért

Nem a fűnyíróelvet követi az OEP a holnaptól érvénybe lépő gyógyszerár támogatási rendszer megváltoztatásával. A biztosító szakemberei szerint sor kerül a térítési díjak emelésére, ám a cégek között folyó árlicit eredményeként 227 szer ára csökken.

VGO

A gyógyszertámogatási rendszer változását úgy kommentálta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy a biztosító által eddig támogatott orvosságok egy csoportjánál nem kell számolni a térítési díjak növekedésével. A megtakarítások egy részét ugyanis korábbinál hatékonyabb ellenőrzési technikák bevezetésével, az olcsóbb generikus és biotechnológiai gyógyszerek piacszerzésének egyszerűsítésével kívánják elérni.

A változások másik csoportja csupán a betegek egy részét érinti, mivel a gyomorsavcsökkentőket és az enyhe allergia gyógyszereit a jövőben egységesen támogatják és nem lesz szükség szakorvosi javaslatra a felíráshoz. A betegek tehát a korábbinál jóval egyszerűbben jutnak majd a gyógyszerükhöz, azonban alacsonyabb támogatás mellett. Sok beteg eddig kizárólag azért kereste fel a szakorvosi rendelőt, hogy ezeket a gyógyszereket magasabb támogatással kapja meg, ami a gyomorsavcsökkentők esetében 70 vagy 90 százalékot jelentett, enyhe allergia gyógyszereinél ötvenet.

A biztosító felülvizsgálta a memóriazavarokra és az érbetegségekre ható készítmények támogatását is, és megállapította, hogy egyes készítmények hatásossága nem kellően bizonyított. E gyógyszerek támogatása csökkenni fog, bizonyos esetekben megszűnik. A csökkenés április 1-jétől lép életbe, azoknál a szereknél, ahol a támogatás megszűnik, a változás július 1-jétől történik majd meg, hogy az orvosoknak legyen idejük a korábbi kezelés felülvizsgálatára.

A legtöbb beteget az az intézkedés érinti, mely szerint a korábban általános 85 százalékos támogatási kulcs 80-ra csökken. Ebben a gyógyszerkörben zömmel olyan vérnyomáscsökkentők és koleszterinszint-csökkentők találhatók, melyek ára alacsony, és jelentősen csökkent az elmúlt két évben a gyógyszergyártók közötti versenynek köszönhetően. Számításaik szerint egy doboz gyógyszer térítési díja átlagosan 100 forinttal emelkedik majd, azonban azoknak a betegeknek a költségnövekedése sem haladja meg a havi 250 forintot, akik egyszerre három-négy készítményt is fogyasztanak ebből a gyógyszerkörből.

Megtudtuk, hogy például a vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők korábban 343 forintba kerültek dobozonként, holnaptól az ár 446,50 forint lesz, az allergiagyógyszerek eddigi 747,5 forintos ára pedig 1121,50 lesz. A gyomorsavcsökkentők változás előtti 792 forintos dobozonkénti ára 1496 forintra nő.

A korábbi tendenciáknak megfelelően a gyógyszergyártók közötti verseny a fenti intézkedésekkel párhuzamosan működik, így április 1-jétől 227 készítmény ára csökken átlagosan 2,26 százalékkal, 32 termék esetében pedig meghaladja az százalékot. Ez utóbbiak között fájdalomcsillapító, gyomorsavcsökkentő, antibiotikum, daganatellenes szer, vérnyomáscsökkentő és allergiagyógyszer is van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!