Hírek

2009.03.29. 16:50

A német állam megkezdi a Hypo Real Estate bank felvásárlását

A német állam 8,7 százalékos részesedést vásárol a pénzügyileg megrendült Hypo Real Estate (HRE) bankban, a cég feletti teljes ellenőrzés megszerzésének első lépéseként.

MTI Eco

A tulajdonhányad megszerzése a kormány úgynevezett SoFFin pénzpiaci stabilizációs alapja révén történik majd. A SoFFin a 8,7 százalékos hányadhoz 20 millió új Hypo RE-részvény vásárlásával jut hozzá 60 millió euróért. Közel egy hete döntött úgy a Bundestag, hogy Németország háború utáni történetében először ismét lehetővé válik egy bank államosítása. A hivatalosan a pénzpiac stabilizálását célzó törvény szerint ugyanakkor a súlyos pénzügyi helyzetbe került pénzintézetek államosítása, illetve a részvények kisajátítása csakis a válság elhárítását célzó legutolsó eszközként jöhet szóba.

A tervezet még a Bundesrat április elejei szavazására vár, s jóváhagyás esetén azonnal életbe lép. Ugyanakkor az előirányzat szerint csak június végéig lesz érvényben, mintegy jelezve: az intézkedés mindenekelőtt a Hypo Real Estate (HRE) bank összeomlásának megakadályozását célozza. A HRE eddig 102 milliárd euró állami garanciát kapott, de pénzügyi helyzete változatlanul ingatag.

Talpon maradását csakis az adófizetők pénzéből nyújtott támogatásnak köszönheti. A német kormány ugyanakkor attól tart, hogy a müncheni ingatlanfinanszírozó intézet csődje feltartóztathatatlan lavinát indíthatna el, s az egész bankrendszer összeomlásához vezethetne. A kormány szándéka szerint az érintett bankokat, illetve pénzintézeteket ismét magánkézbe kell visszaadni, ahogy helyzetüket tartósan sikerül stabilizálni. A részvénytulajdonosokat az esetleges államosítás során kártalanítják, s ezen túlmenően biztosítják számukra azt a jogot, hogy a szanálás után a részvényeket visszavásárolhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!