Hírek

2009.02.24. 09:08

A kormány eddig 214 milliárd forintos kiadáscsökkentésről döntött

A kormány az elmúlt hetekben eddig összesen 214 milliárd forint kiadáscsökkentésről döntött - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

BAMA

Keller László közölte: a 2009-es költségvetési hiánycél 2,9 százalék, de a kormány arra törekszik, hogy ennél alacsonyabb legyen. Az államtitkár szerint ehhez a kabinet saját hatáskörben tehet újabb lépéseket, illetve az év hátralévő részében megfontolhatja, hogy kezdeményez-e olyan törvénymódosításokat, amelyekkel további megtakarítások is elérhetőek.
A 214 milliárd forintos csomag részleteit ismertetve Keller László azt mondta: a mezőgazdasági területalapú kiegészítő támogatások szűkítése 37 milliárd forrás megtakarítást jelent.

A minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárolt a kormány - emlékeztetett az államtitkár. A lakásépítési és otthonteremtési támogatásoknál a kormány olyan intézkedéseket léptet életbe, amelyek egyrészt szükségessé teszik, hogy bizonyos önrészt vállaljanak az igénylők, másrészt csökkentik a visszaélések számát - közölte Keller László, aki szerint ezzel 10 milliárd forintot lehet megspórolni.

A gáz- és távhő-ártámogatásnál 20 milliárd forintos megtakarítással számolunk - mondta az államtitkár, kiemelve, hogy a tárca alacsonyabb gázárral számol, így a lakosság terhei nem nőnek.

Keller László szerint az egészségügyben összesen 30 milliárd forint takarítható meg: a gyógyító-megelőző ellátás rugalmasabb, önszabályozóbb intézményfinanszírozási szabályrendszerének köszönhetően 15 milliárd forint, a gyógyszer-támogatási rendszernél pedig a generikus program felerősítésével szintén 15 milliárd forint.

A kiotói jegyzőkönyv szerinti kvótaértékesítésből befolyó többletbevétellel kivált a kabinet korábban nemzeti forrásból megvalósuló energia-megtakarítási programokat, ez 20 milliárd forintos tétel - fogalmazott Keller László, aki szerint a közmédia hatékonyabb, gazdaságosabb intézményi működése révén 3 milliárd forint megtakarítható. Mintegy 10 milliárd forintot jelent a rokkantnyugdíj rehabilitációs program korábbi elindításának eredménye, illetve a rászorultság még következetesebb ellenőrzése - közölte az államtitktár.

Keller László elmondta: 24 milliárd forinttal lesz kisebb a kamatteher a makropályát érintő intézkedések miatt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton, a Reformszövetség tagjaival tartott konzultáció után úgy nyilatkozott: a kormány a bejelentett mértéknél valójában többet fog megtakarítani, a tervezett intézkedésekkel együtt az összeg várhatóan 260-270 milliárd forint lesz. Ez már közelít a Reformszövetség elképzeléséhez - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!