Hírek

2009.01.22. 09:40

Obama bezáratja a guantánamói börtöntábort

Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke csütörtökön tervezi aláírni rendeletét a guantánamói börtöntábor bezárásáról - értesült az amerikai hírügynökség.

BAMA

Egy magas rangú elnöki tanácsadó helyi idő szerint szerdán Washingtonban közölte a hírügynökséggel, hogy a börtöntábort egy éven belül számolnák fel.

A rendelet egyike annak a három elnöki utasításnak, amelyek aláírása küszöbön áll és a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton kialakított börtöntáborban őrzött terroristagyanús személyek - tálibok, az al-Kaida terrorhálózat tagjai, más külföldi harcosok - kihallgatására és büntetőjogi felelősségre vonására vonatkoznak - mondta a tanácsadó. Az illető név nélkül nyilatkozott, mert a rendelet aláírásának időpontját hivatalosan még nem jelentették be.

Obama a rendelet aláírásával egyik választási ígéretének tesz eleget, miszerint egyik első hivatali feladatának tartja a külföldön is bírálatok kereszttüzébe került guantánamói tábor gyors bezárását. A létesítmény az őrizetesekkel való rossz bánásmódnak, illetve annak jelképévé vált, hogy a hivatalából kedden távozott George Bush előző amerikai elnök kormánya vádemelés nélkül évekig tartott fogva embereket.

Obama keddi beiktatása után alig néhány órával már megtette az első lépést a guantánamói börtöntáborban működő különleges katonai törvényszékek megszüntetéséért. Utasította a Pentagon állományába tartozó guantánamói katonai ügyészeket, hogy kérvényezzék mind a 21 folyamatban lévő eljárás felfüggesztését 120 napra. Egy amerikai katonai bíróság szerdán felfüggesztette öt guantánamói fogoly peres eljárását, időt adva ezzel az új kormánynak, hogy felülvizsgálja a terroristagyanús foglyok elleni eljárások rendszerét.

Szerdán a médiában már keringett a csütörtökön aláírandó rendelet szövegtervezete, amely szerint a guantánamói létesítményt a lehető leggyorsabban, de legkésőbb a dokumentum aláírása után egy évvel be kell zárni. A táborban őrzött személyekre a hadifoglyokra vonatkozó genfi konvenciók érvényesek - Bush ettől mindig elzárkózott -, a börtön bezárásakor még Guantánamón tartott foglyokat pedig haza vagy szabadon kell engedni, esetleg harmadik országba vagy más amerikai fogházba szállítják őket. Az Egyesült Államok biztonságára nézve veszélyesnek tartott, ezért más országnak át nem adható őrizetesek sorsát pedig - közelebbről nem részletezett - "jogi eszközökkel" kell rendezni - áll a tervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!