Hírek

2009.01.21. 14:24

MSZP: sarokkőnek tekinthető az idei évre tervezett hiány

Nincs tabutéma a költségvetési kiadáscsökkentés tekintetében, az idei évre tervezett 2,6 százalékos hiány pedig sarokkőnek tekinthető - mondta Molnár Albert, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán.

mti

A nemzetközi pénzügyi, gazdasági válság miatt megváltozott körülményekre adott válasznak a legkisebb áldozattal kell járnia - hangsúlyozta arra a kérdésre, hogyan kívánják megvalósítani a várhatóan 150-200 milliárd forintos kiadáscsökkentést. Hozzátette: a  kormány és az MSZP-frakció azon dolgozik, hogy megtalálja azokat a  helyeket, ahol a legkevesebbet árt és a legtöbbet tesz a  társadalomért. Molnár Albert azt mondta, minden megoldási javaslattal foglalkoznak, a szociális, az adó-, az önkormányzati rendszerrel is, nincs tabutéma.

Egy másik kérdésre, miszerint az idei évre tervezett költségvetési hiány változhat-e, Molnár Albert közölte, a 2009-re tervezett 2,6 százalékos hiányt sarokkőnek tartják, kiadáscsökkentésben gondolkodnak. Megjegyezte: a szocialista frakció testületileg még nem foglalkozott a kiadáscsökkentés kérdéssel. A politikus szerint Magyarországnak nem kell pótköltségvetést készítenie, mivel a változások mértéke nem éri el azt a mértéket, amely indokolná a pótköltségvetést, a kormány saját hatáskörbe hozhat intézkedéseket.

Molnár Albert szerint Magyarország az alkalmazkodást tekintve ismét éltanuló Európában, hiszen keveset tévedett a büdzsé számaiban az Európai Bizottság héten nyilvánosságra hozott, a növekedési, az inflációs és az államháztartási egyenlegre vonatkozó adatokat tartalmazó előrejelzéséhez képest. A kormánypárti képviselő szerint Magyarországon a legnagyobb probléma a válság nélkül is az, hogy kevesen dolgoznak. A következő időszakban azonban a munkahelyek számának növekedése helyett a munkahelyek megtartása kerül a középpontba, erre több program is indul a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, illetve Bajnai Gordon gazdasági miniszter is azon dolgozik, hogy az európai uniós forrásokat is lehessen munkahelyek megtartására fordítani - fűzte  hozzá.

Molnár Albert úgy vélte, a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen is foglalkozni kell a ciklusokon átnyúló elképzelésekkel, mint például a kisebb létszámú parlament, valamint az önkormányzati rendszer átalakítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!