Hírek

2008.12.18. 13:53

Korrupcióval vádolják a Nobel-bizottság tagjait

Az orvosi, fizikai és kémiai Nobel-díjakat odaítélő bizottságok egyes tagjait a kínai kormány utaztatta. A svéd ügyészség azt vizsgálja, történhetett-e korrupció annak ellenére, hogy kínaiak már három éve nem nyertek Nobelt.

BAMA

Korrupció gyanújával előzetes vizsgálatot indított a svéd igazságszolgáltatás a Nobel-díjakat odaítélő bizottságok több tagja ellen, akik a kínai kormány költségén jártak a kelet-ázsiai országban - idézte csütörtökön a svéd rádió az eljárást végző ügyészségi illetékest.

Három Nobel-bizottság - az orvosi, a fizikai és a kémiai díjat odaítélő szervezet - tagjai jártak Kínában a pekingi kormány meghívására, hogy tájékoztassák a kínai vezetőket arról, mire van szükség a Nobel-díjak elnyeréséhez. Ketten két évvel ezelőtt, hárman pedig idén januárban jártak az ázsiai országban, a kínai hatóságok fedezték utazási, szállodai és étkezési költségeiket is.

Nils-Erik Schultz, az állami korrupcióellenes hivatal ügyésze úgy döntött, megvizsgálja a kínai utak körülményeit, hogy tisztázza, felmerül-e a vesztegetés gyanúja. Az érintett bizottsági tagok elismerték, hogy jártak Kínában, de sokáig haboztak és vitáztak, mielőtt elfogadták volna a meghívást. Végül úgy döntöttek, hogy a kínai utak nem befolyásolhatják őket a Nobel-díjak odaítélésénél. Az elmúlt három évben kínai állampolgár nem kapott Nobel-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!