Hírek

2008.11.08. 13:43

A válság öt magyar okáról beszélt Gyurcsány a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak

Nekünk, politikusoknak kell jobbaknak lennünk címmel csaknem egész oldalas interjút közölt Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel szombati számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Az interjút Georg Paul Hefty, a legtekintélyesebb német konzervatív napilap magyar származású politikai elemzője készítette.

VGO

A miniszterelnök a bevezetőben kijelentette: egészen október elejéig - más európai államokhoz hasonlóan - azt gondolták, hogy az amerikai hitelválság csak alig érinti majd az országot. A Magyarországon kialakult válsággal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy a problémák "nagy része, mintegy kétharmada" nem magyar eredetű, egy "lényeges része" azonban mégis Magyarország számlájára írható - számol be az FAZ interjújáról a hirado.hu az MTI alapján.

A miniszterelnök négy magyar okot említett. Elsőként azt, hogy az ezredforduló óta a lakosság megtakarítási kvótája rendkívül alacsony. Az egymást követő kormányoknak a lakástulajdon szerzését ösztönző politikája az embereket eltántorította attól, hogy megtakarításokat halmozzanak fel. Második okként említette azt, hogy 2006-ig a magyar állam mindig többet költött annál, amennyi a bevétel volt. "Azóta visszafogtuk a kiadásokat, s most a deficit a bruttó nemzeti termék 3 százaléka alatt lesz" - fűzte hozzá. A harmadik ok a miniszterelnök szerint az, hogy noha a kormányok nagyobbrészt reformokat indítottak el, azok minden esetben meghiúsultak a lakosság és az ellenzék heves bírálatai miatt. Negyedik okként Gyurcsány Ferenc arra utalt, hogy mind az állampolgárok, mind a vállalatok jelentős része az elmúlt években külföldi valutában adósodott el.

„Mindemellett én egy különleges ötödik okot is látok” - fűzte hozzá a miniszterelnök, hangsúlyozva: „az elmúlt tíz évben mi, magyar politikusok több időt fordítottunk egymás legyőzésére, mint arra, hogy egymással együtt dolgozzunk. Most itt az ideje feltenni a kérdést, vajon így kell-e folytatni tovább, vagy nem.”

VGO -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!