Hírek

2008.11.20. 19:59

A sértegetés nem visz előre

Magyarországnak nincsen semmiféle félnivalója az ő szlovákjaitól, és Szlovákiának sincsen semmiféle félnivalója az ottani magyaroktól – jelentette ki csütörtökön Békéscsabán Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a hazai szlovákság központjában meggyőződhetett arról, hogy a hétköznapokban nem létezik nemzetiségi ellentét.

Nyemcsok László

A békéscsabai Szlovák Kultúra Házában találkozott Gyurcsány Ferenc Fuzik Jánossal, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökével és a helyi szlovákság képviselőivel. Az előtérben egy békéscsabai gyermekotthon kiállítása volt látható, az alkotásokat sérült magyar gyermekek készítették egyebek között Szlovákiában, a Tátrában és a poprádi tónál. Kirándulásukat nagyban segítette Ján Süli békéscsabai szlovák főkonzul. Ez is azt bizonyította: Békésben békében élnek együtt a magyarok és a szlovákok. A miniszterelnököt szerették volna megajándékozni egy gyerekmunkával, de ő inkább fizetett a kiválasztott fonott fatálcáért és rongyszőnyegért.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A békéscsabai Szlovák Kultúra Házában találkozott Gyurcsány Ferenc Fuzik Jánossal, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökével.
FOTÓ: LEHOCZKY PÉTER
[/caption]Ján Süli ajándékát azonban már elfogadta: egy üveg Zlatá Borovickát, azaz arany fenyőpálinkát kapott, hogy szokja a szlovák ízeket, a feleségének pedig egy modrai majolikát küldött a főkonzul. A kormányfőt ezután Ocsovszki Ildikó, a csabai szlovák iskola tanára szlovák dalokkal köszöntötte.

A zártkörű megbeszélést követően a miniszterelnök Fuzik Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatót. Gyurcsány elmondta: úgy gondolja, lehet határozottan képviselni a magyar nemzet érdekeit úgy is, hogy ez nem jár együtt egy másik nemzet megsértésével.

– Vitám van azokkal, akik azt gondolják, hogy akkor igazán magyar valaki, ha megsért egy másik nemzetet. A nemzeti érdekképviselet nem magyarság, hanem becsület és tisztesség kérdése – hangsúlyozta a kormányfő. Elmondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugalom és a megértés legyen a jellemző magyarok és szlovákok, a két nemzet, a két állam viszonyában.

A hazai nemzetiségi oktatásról szólva a kormányfő kiemelte: ezek az iskolák az alapnormatívánál 30 százalékkal több támogatást kapnak, és ez a jövőben sem lehet alku tárgya, s ezt törvényben is rögzíteni kívánják. A közelmúltban a kormány döntött arról, hogy 252 iskola rekonstrukcióját támogatja, ezek közül 39-ben zajlik nemzetiségi oktatás, ez az arány a hazai kisebbségek lakossági részarányát jóval meghaladja. A kormányfő a békéscsabai szlovák iskolában tett látogatásakor megígérte: a beázó, felújításra szoruló intézmény megkapja azt a 200 millió forintot, amire pályázott. A jövő nyáron elvégezhetik a rekonstrukciót.

Provokatív a Kárpát-medence kifejezés

A SME című liberális pozsonyi napilap szerint „provokatív” a Kárpát-medence kifejezés használata Szlovákiában, ezért utasította el a szlovák belügyminisztérium a magyar nemzetiségű gyerekek népi együtteseit támogatni kívánó Pentaton civil szervezet bejegyzését. A révkomáromi Dagmar Certanská 2008 szeptembere óta szeretné bejegyeztetni a civil szervezetet, amelynek célját „a Kárpát-medencében élő nemzetek szellemi, kulturális és tárgyi értékeinek a megóvásában” jelölte meg. Certanská a minisztérium nyomására változtatott az elnevezésen, de mint néprajzos tudja, hogy „a Kárpát-medence fogalma tágabb”.

Fuzik János elmondta: a szlovákság értéket teremtett a közös hazában, lojális állampolgárai Magyarországnak, de elemi érdekük az anyaországgal való jó viszony is. Már korábban közleményt adtak ki, hogy elítélnek mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, bármelyik oldalról jön, akár fizikai, akár szóbeli formában.

A miniszterelnöknek az volt a kívánsága, hogy egy igazi szlovák tanyát is megnézhessen. A csabai közösség döntése Csiernyik János lovastanyájára esett. A szlovák származású nyugdíjas nyomdász – aki szorgalmazta és támogatta a hajdani csabai tanyai iskolákról szóló könyv megjelentetését – a két nép békés egymás mellett élését nagyon fontosnak tartja és tesz is érte. A miniszterelnököt igazi tót disznótoros ebéddel, kiszelylevessel, sült kolbásszal, hurkával és cigánkával várta.

A kormányfő látogatása kapcsán a békéscsabai Kossuth téren tüntetést tartott a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Az 50-60 tüntető közt ott volt Samu Tamás Gergő Békés megyei elnök, aki kifejtette: a kormányfőnek ott kellene látogatást tennie, ahol probléma van a magyarok és a szlovákok között, Békéscsaba azonban nem ilyen hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!