Hírek

2008.08.08. 00:01

Vitray nélkül

Bár a köztévénél úgy döntöttek, Vitray Tamás szolgálataira nem tartanak igényt az olimpiai közvetítések során, meggyőződésem, hogy arra a mesterségbeli tudásra ma is szüksége van (lenne) az MTV-nek, ami a riporter nevét fogalommá tette a szakmában.

Stanga István

Őszintén szólva nem hiszem, hogy túl sok embert megrázott volna a hír, miszerint Vitray Tamás ezúttal nem lesz ott a Magyar Televízió pekingi tudósítói csapatában, jóllehet a köztévé emblematikus riportere eddig az összes olyan nyári olimpiáról közvetített a csatorna nézői számára, amelyen az MTV csak ott volt. És bár egyszerűen elképzelni sem tudom, mi lehet az oka annak, hogy – amint azt a minap nyilatkozta – „nem tartottak igényt a szolgálataira”, abban már most tökéletesen biztos vagyok, hogy nekem Vitray nagyon hiányozik majd. De természetesen nem azért, mert jószerivel az egész életem annak a jegyében telt el (és ezzel messze nem vagyok egyedül ebben a kis országban), hogy „ha olimpia, akkor Vitray”, vagy mondjuk azért, mert idegenkedem a fiatalítástól, sőt, még csak nem is azért, mert úgy vélem, hogy a kínai fővárosban dolgozó ötven magyar tévés közé bőven befért volna a hazai tévériporterek doyenje..., hanem azért, mert meggyőződésem, hogy arra a mesterségbeli tudásra, arra a jó értelemben vett rutinra, arra a műveltségre, és – ad absurdum – arra a szarkazmusra ma is szüksége van (lenne) a sportfőszerkesztőségnek, amelyek okán Vitray neve fogalommá vált a szakmájában. És ez még akkor is így van, ha a sportriporterek között jelenleg is vannak olyan fiatalok, akik egykor pontosan ugyanolyan kiválóak lehetnek, mint a nagy elődök, sőt, akkor is, ha a Schulek Csaba irányításával dolgozó gárda munkájával szemben semmiféle komolyabb minőségi kifogás nem merülhet fel..., amiként afelől is teljesen nyugodtak lehetünk, hogy az ötkarikás játékok helyszínein és az itthon tevékenykedő stáb tagjai kiválóan megoldják majd az elmúlt évek kétségkívül legnagyobb feladatát. Ám mindezek fényében is az a véleményem, hogy Vitraynak igenis helye lett volna az utazó csapatban, s hogy rendkívül nehéz lenne megalapozott szakmai érvekkel alátámasztani a mellőzését. Feltéve persze, hogy esetünkben egyáltalán szakmai érvekről van szó, s nem olyan – úgyszintén igen „lényeges” – dolgokról, mint például az irígység, a féltékenység, a bosszúállás, és így tovább, és így tovább. Ismétlem, nem valamiféle megfoghatatlan humanizmus miatt gondolom úgy, hogy az immár a 76. életévét taposó riporternek „járt” volna ez az út (noha szép számmal vannak helyek a világon, ahol a sok-sok évtizedes munkát ilyen módon is elismerik), hanem azért, mert hiszem, hogy még mindig tudott volna mit hozzátenni az MTV pekingi közvetítéseihez. Olyasmit, amire csak ő képes..., amitől ő „A Vitray”,

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!