Hírek

2008.08.04. 14:12

Újabb felvétel a Hír TV-s drogügyben

Újabb felvétel került nyilvánosságra abban az ügyben, amelyben a Hír TV állítása szerint kábítószert akartak csempészni két riporterük autójába. A Szabolcs Online hangfelvételén egy drogdíler és a bűncselekményre felbujtással összefüggésbe hozott Helmeczy László ügyvéd állítólagos első találkozásán elhangzott beszélgetés hallható.

MTI

A Szabolcs Online közlése szerint az ügyvéd korábban nem ismerte a dílert, és – mint az a felvételen is hallható – a kábítószer-kereskedő kereste meg Tóth Viktort, Veres János kampányfőnökét. A díler azt állította, rendszeresen szállít kábítószert a két riporternek, de azok tartoznak neki 1,6 millió forinttal, ezért ha valaki kifizeti ezt az összeget, hajlandó lebuktatni az újságírókat. A több mint 15 perces felvételen – amelynek végét vélhetően levágták – a díler, Barát Miklós és Helmeczy László beszélget eleinte kábítószerekről, kábítószerfajtákról és azok használatáról. Barát Miklós szerint a riporterek sokkal tartoznak neki, ezért gondolkozott el azon, miként tudna „kitolni ezekkel” úgy, hogy még pénzt is kapjon érte. A díler arról is beszélt, hogy „Viktor volt az első, akit utól tudott érni”, de mások is eszébe jutottak.

Az ügyvéd azt ajánlotta Barát Miklósnak, helyezzék letétbe a pénzt, és ha szólnak neki, hogy „rendben van és sikerült", akkor fizetik ki. A felek a felvételen arról is beszéltek, hogy ha a riporterek „beborulnak”, akkor a Hír TV ellehetetlenül. A díler még azt is megjegyezte: „és azoknak a köröknek, akiket Viktor képvisel, gondolom ez elég jó”. A felvétel itt tovább folytatódna, de a szon.hu által közzétett hangfájl itt megszakad.

Mint azt a Szabolcs Online írta: Helmeczy szerint ügyfeleinek megért másfél millió forintot, hogy leleplezzék az őket gyakran és alap nélkül támadó újságírókat, a díler így jutott volna hozzá a hiányzó pénzéhez. Abban egyeztek meg, hogy a díler szól, mikor és hol adja át a kokaint, majd megbízói értesítik a rendőröket. A portál közlése szerint Helmeczy értesítette a rendőröket, akik végig tudtak a tervezett akcióról, és a drogterjesztő ennek ellenére is vállalta a közreműködést. „Barát állítólag azzal magyarázta hajlandóságát, hogy miután ő távozott az átadás helyszínéről, már nem tudják rábizonyítani a drogterjesztést” – írják.

A Hír TV hírigazgatója az MTI megkeresésére még pénteken azt közölte: visszautasítja Helmeczy „koholmányait”, és jelezte: kollégái bármikor készek drogteszt elé állni. A Magyar Rádió Krónika című műsorában ugyanakkor az egyik érintett riporter, Krakkó Ákos azt mondta: ezt csak akkor teszik meg, ha a hatóságok hivatalosan is kérik őket erre. Daróczi Dávid kormányszóvivő sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, a pénzügyminiszter közleménye is arról szólt, hogy az ügyben nem érintettek kormányhoz közeli személyek. Mint mondta, két ellentétes állítás van az ügyben, és ma még nem tudni, melyik az igaz.

Bármelyik is az igaz, a kormány politikájától távol áll az is, hogy politikusok újságírókat ilyen módszerekkel befolyásoljanak, és az is, hogy újságírók ilyen módszerekkel próbáljanak meg tőrbe csalni politikusokat – közölte a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!