Hírek

2008.08.29. 18:02

Tanévindító licitverseny

Hamarosan becsöngetnek, az iskolakezdést pedig a pártok jó alkalomnak látták, hogy ismét hallassák szavukat. A Fidesz szerint több ezer pedagógus állása szűnik meg, Arató Gergely oktatási államtitkár minimális létszámleépítést ígér.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Politikusaink azon sem tudnak megegyezni, hány iskola vagy óvoda zár be és hány pedagógus állása szűnik meg.
[/caption]Szeptember elsejével talán politikusainkat is az iskolapadba kellene ültetni, ugyanis azon sem tudnak megegyezni, hány iskola vagy óvoda zár be és hány pedagógus állása szűnik meg az idei tanévtől. Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa szerint kevesebb az iskola, az óvoda, mint négy évvel ezelőtt, jóval kevesebb pénzből kell ezeket az intézményeket fenntartani, kevesebb a pedagógus és az óvónő is. „Idén július végéig 2400 álláshely szűnt meg, és ez a szám várhatóan tovább nő majd” – mondta. Hozzátette, az elmúlt négy évben 700 állami óvodát kellett átszervezni, összevonni és ebből 250 intézményt teljesen megszűntettek. „800 iskolát érintettek az összevonások, ebből 300 zárta be végleg kapuit” – tette hozzá, kiemelve, az átszervezések, összevonások hatására 1000 óvodapedagógust küldtek el munkahelyéről.

Arató Gergely az oktatási tárca államtitkára ugyan csak az augusztus 27-ig befutott, elmúlt három hónap adatait hozta nyilvánosságra, de ebből is látszik, hogy nem ugyanabból a táblázatból szedte az adatait, mint a fideszes politikus. Szerinte az országban dolgozó 170 ezer pedagógus közül szeptembertől csak 391-nek szűnik meg a munkaviszonya. „A hétezer oktatási intézmény közül pedig 94 oktatási azonosítóját vonták be, de ténylegesen csak 14 szűnik meg, a többiek tagintézményként működnek tovább” – közölte. Az államtitkár közlése alapján a 11425 feladatellátási hely közül 175 szűnik meg.

A fideszes honatya úgy folytatta: a Gyurcsány-kormány a két évvel ezelőtt életbe léptetett csoport-finanszírozási rendszerrel milliárdokat vont ki a közoktatásból. „Ennek következménye, hogy egyre kevesebb nevelő vigyáz a gyermekeinkre” – fejtette ki. Kitért arra, hogy a hétfőn induló tanévben felmenő rendszerben folytatódik a magasabb csoportlétszámok bevezetése, így már az óvodák első-második évében, illetve az iskolák 1-2., 5-6., valamint a 9-10. évfolyamán 20-25 százalékos támogatáscsökkenéssel kell számolni.

A licitálásba bekapcsolódott Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is a finanszírozási rendszert kifogásolta. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke elmondta, több ezer pedagógus státus szűnik meg a következő tanévben a nem szakrendszerű oktatás bevezetése, a kötelező órák korábbi megemelése és a finanszírozási rendszer miatt. „A finanszírozás új metódusa három új évfolyamot ér el, ami magasabb osztálylétszámok kialakítására motiválja a fenntartókat, és ez osztályösszevonásokat, álláshelyek megszűntetését eredményezi” – fejtette ki.

Az oktatási tárca illetékese, Arató Gergely ezzel szemben cáfolta, hogy a nem szakrendszerű oktatás bevezetésével pedagógus álláshelyek szűnnének meg. Közölte: ugyanannyi órában, ugyanannyi gyereket kell ellátni és ugyanannyi pedagógusra lesz szükség. A szakszervezet azon felvetésére, miszerint több ezerrel csökkenhet az álláshelyek száma a következő tanévben, úgy válaszolt: ez a megfogalmazás nem szerencsés, mert negatív hatása is lehet a túlzásoknak.

A Fidesz az iskolakezdés előtt még egy ponton talált kivetnivalót: Pokorni Zoltán szerint a kormány szégyenletes és erkölcstelen módon osztott iskolafejlesztési támogatásokat. Kijelentését azzal igazolta, hogy a kormány 75 milliárd forintos iskolafejlesztési programjának kiemelkedő összegű (egymilliárd forint közeli) támogatásait szinte kizárólag olyan települések nyerték el, amelyeknek szocialista országgyűlési képviselőjük van. Arató erre a kifogásra azonban nem tért ki pénteki sajtótájékoztatóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!