Hírek

2008.08.04. 14:37

Szűrt levegő az olimpikonoknak

Míg a kültéren forgalomkorlátozással, a fedett helyszíneken szűrőkkel próbálják a kínai rendezők megtisztítani a szennyezett pekingi levegőt az olimpián.

N.M.

Fellélegezhetnek a zárt térben rendezendő olimpiai versenyek résztvevői. A szervezők ugyanis a sportlétesítményeket modern, amerikai szűrőberendezésekkel látták el, amelyek garantálják az épületek kiváló légminőségét. Az olimpia kezdetét megelőző napokban, hetekben rengeteg szó esik Peking légszennyezettségének állapotáról. A kínai hatóságok akár drasztikus ipari és közlekedési korlátozásokra is hajlandók a levegő tisztaságának javítása érdekében. Igyekezetüket jól jelzi, hogy bár egy ország levegőjét nem lehet néhány hét alatt kicserélni, a könnyebben kezelhető, zárt terekben élnek a technika adta lehetőségekkel.

A már most legendássá vált „Madárfészek”, vagyis a Pekingi Olimpiai Stadion kiváló levegőjéről – több más, zártterű sportlétesítménnyel együtt – hatalmas kapacitású légszűrőrendszer gondoskodik. A szervezők a levegő tisztaságát az amerikai, elektrosztatikusan feltöltött 3M légszűrőrendszerek beépítésével érték el, amelyek gyakorlatilag tökéletesen magukba zárják a nemkívánatos anyagokat, így a por, korom és hasonló méretű részecskék 95 százalékát. A zárt térben rendezett atlétikai és más versenyek résztvevői így nyugodtan fellélegezhetnek, ebből a szempontból zavartalan lesz a versengés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!