Hírek

2008.08.05. 06:10

Szigorúan bizalmas a mobilcégek feketelistája

Már nem csak a bankoknál működik feketelista, a három magyarországi mobilszolgáltatónál is gyakorlat a nem fizető ügyfelek kigyűjtése.

F. A.

A 2006 januárja óta működő adatbázisról eddig semmilyen információ nem látott napvilágot. Most is csak annyit lehet tudni, hogy a fizetési kötelezettségüket nem teljesítő ügyfelek erre a bizonyos listára kerülnek, amennyiben tartozásukat többszöri felszólításra sem rendezik. A bankoknál törvény mondja ki, hogy milyen esetben kell az ügyfél adatait továbbadni, egyéni mérlegelésre nincs lehetőség. A feketelista konkrét, merev szabályok szerint működik. Ezzel szemben a mobilszolgáltatók szabadon kezelhetik listájukat, mivel a hírközlési törvény nem szabja meg az arra kerülés feltételeit. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] Érdemes befizetni a számlát, különben a feketelistán landolhatunk
[/caption]

A cégek egyénileg mérlegelhetnek, ennek szempontjait üzleti titokként kezelik. Mindösszesen annyit lehet tudni, hogy a szolgáltatók listája egy adatbázisba fut össze; így próbálják kiküszöbölni az esetleges visszaéléseket. Az adatbázisban szereplőktől megtagadják a szerződéskötést, amíg nem rendezik hátralékukat. Már pár ezer forintos tartozás esetén is fel lehet kerülni a listára, amiről az ügyfél értesítést kap. Azt viszont, hogy pontosan mekkora összegről van szó, nem lehet tudni. Minden további rendelkezés a szolgáltatók hatásköre alá tartozik.

Felmerül a kérdés, hogy jogszerű-e ez a módszer. Hogyan lehet egy mindenkit érintő, fontos kérdés üzleti titok? A rendszer korrekt, ugyanakkor a tájékoztatás rendkívül hiányos – tudtuk meg a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól. Így fordulhatott elő a jelenlegi helyzet is, hogy a lista két és fél évig titokban maradhatott. A hatósághoz ez idő alatt ugyanakkor nem érkezett panasz. Ennek oka azonban az is lehet, hogy az ügyfelek a mai napig nem kapnak megfelelő felvilágosítást. Annyit tudnak csupán, hogy amíg nem rendezik adósságukat, eltiltásra számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!