Hírek

2008.08.16. 15:52

Szeretném, ha az örökségem is a feleségemre szállna

Olvasónk férje azt szeretné, ha édesanyjától örökölt lakása nem testvéreire, hanem házastársára szállna. Meg tudja oldani ezt a kérdést azzal, ha így végrendelkezik?

Rados Virág

A probléma kulcsa a törvényben rejlik. A házasság ideje alatt közösen vagy bármelyik fél által szerzett javak közösek, tehát bármelyik fél halálakor a házastárs örökli őket, feltéve, ha ő a törvényes örökös, tehát nincs leszármazott. Ez alól kivétel az örökség. Az szigorúan kizárólag csak azé, akire szállt.

Így van ezzel olvasónk férje is: az édesanyja által hátrahagyott ingatlan őt illeti meg. Tulajdonjogilag ahhoz a feleségének semmi köze nincs. Ha tehát a férfi meghal, az örökösök az őutána a sorban „belépő” rokonok lesznek. Másképpen a férj édesanyjának legközelebbi rokonai, ez esetben unokaöccsei, a férj unokatestvérei. 

Férjünk édesanyjától örökölt lakása tehát házastársunk halála után sógorainknak jut. Ez az úgynevezett ági vagyon.

Más a helyzet, ha férjünk a javunkra végrendelkezik – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez esetben a vagyon a miénk lesz, és a sógorokat köteles rész sem illeti meg. (Az csak egyenes ági leszármazottnak, illetve felmenőnek jár.)

A végrendeletet legcélszerűbb közjegyzőnél tenni. Akkor a dokumentum közokirat lesz, amely gyakorlatilag támadhatatlan. A közjegyző garantálja, hogy a végrendeletben nem lesz hiba, amely miatt érvénytelen lenne. Így is számítani lehet rá, hogy a testvérek megtámadják a dokumentumot. Igaz, kevés eséllyel a sikerre.

Az ági vagyon öröklési rendje a római jogból származik. Szerepe az volt, hogy a gazdag arisztokraták vagyonát a vér szerinti családban tartsa. Manapság a jogászok egyetértenek abban, hogy a jogszabály meglehetősen elavult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!