Hírek

2008.08.12. 11:58

Szarajevóban indulnak a Lányok

Két magyar játékfilm, három rövid- és két dokumentumfilm kel versenyre Szarajevó Szívéért az augusztus 15-én kezdődő nagyszabású filmfesztiválon a bosnyák fővárosban.

BAMA

Augusztus 15–23. között rendezik meg a bosnyák fővárosban Délkelet-Európa prominens mozgókép ünnepét, amely a régió filmtermésének legjavát mutatja be immáron 14. alkalommal. Magyar filmesek mindhárom versenyprogramba, a CineLink koprodukciós fórumra és a Talent Campusra is érkeznek.

A játékfilmverseny tízes mezőnyébe idén két magyar alkotás kapott meghívást. Faur Anna Lányok című diplomafilmjét először a szarajevói versenyben láthatja a külföldi közönség. A másik versenyző Magyarországról Mundruczó Kornél Cannes-ban debütált Delta című filmje lesz. A Szarajevó Szíve fődíj sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melyet a Cannes-ban többszörösen díjazott világhírű török rendező, Nuri Bilge Ceylan (Éghajlatok, Messze, Három majom) elnököl. A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI zsűrijében Kriston László újságíró vesz részt. A versenyző rövidfilmek között három magyar alkotás indul ezúttal. Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza Ergo és Alexei Alexeev fesztivál-kedvenc KJFG No. 5 című animációja, valamint Vécsei Márton Farkasember című 13 perces alkotása száll ringbe. Utóbbit Szarajevóban láthatja először a külföldi publikum.

A dokumentumfilmeket illetően Salamon András A város ritmusa és Szirmai Márton A süllyedő falu című munkája kel versenyre. Szirmai Márton Szalontüdő című rövidfilmjéért tavaly elismerő oklevelet nyert Szarajevóban, így ismerősként tér vissza a délkelet-európai seregszemlére. A magyar filmeket számos alkotó személyesen mutatja be a szarajevói fesztiválon.

A CineLink elnevezésű szakmai fórumra rekordszámú magyar filmes kapott meghívást idén. Kenyeres Bálint, Tolnai Szabolcs és Török Ferenc is itt mutatja be készülő filmtervét a szakmabelieknek. A CineLink a filmtervek fejlesztését és koprodukciók előmozdítását szolgálja, a fórum fődíjáért összesen 12 projekt szállhat ringbe. A szarajevói fesztivál Talent Campusán Béres Dániel, Lovas Balázs, Orosz Dénes, Szabó Réka és Szirmai Márton filmkészítők vesznek részt. A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!