Hírek

2008.08.05. 18:31

Rendőrkézen két díler

Már öten haltak meg heroinfogyasztás miatt a napokban Budapesten, hétfőn egy nő vesztette életét. A rendőrség elfogott két dílert.

Ambrus Vilmos

Két olyan férfi van rendőrkézen, aki feltehetően heroint árult drogfüggőknek. Egyiküket, egy 53 éves budapesti férfit még hétfőn fogták el. Azzal gyanúsítják, hogy heroint árult két személynek a hét végén meghaltak közül. Kedden őrizetbe vettek egy vietnami férfit is, aki valószínűleg kapcsolatban állt két másik elhunyt drogfüggővel. Hét végén minden bizonnyal kábítószer-túladagolás (aranylövés) miatt a fővárosban négy ember vesztette életét. Szombat este két férfit és egy nőt találtak holtan, vasárnap pedig egy férfi holttestére bukkantak. Az ötödik áldozat, egy nő, hétfőn vesztette életét.

A rendőrség egyelőre nem tudja, ugyanazt a heroint fogyasztották-e a drogfüggők. Annyi bizonyos, az 53 éves férfi és a vietnami díler egyaránt árult heroint az elhunytak közül két-két embernek. A BRFK közigazgatási hatósági eljárást indított a halálesetek körülményeinek tisztázására. Ezzel párhuzamosan kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen, így jutottak el a két drogdílerhez.

Heroinfogyasztási mutatók Magyarországon 2006-ban

fogyasztók aránya a 18-53 éves korosztályban: 0,3 %

halálesetek száma: 22

lefoglalt heroin mennyisége: 131 kg

a heroin ára grammonként: 13-15 ezer forint

megelőző tűcsere-programokban résztvettek száma: 1768

Forrás: szociális minisztérium

Csak feltételezni lehet, hogy túladagolás történt. Két áldozat esetében alkoholfogyasztást is megállapítottak, lehetséges, hogy ez is közrejátszott halálukban. A túladagolás háromféleképpen történhet. Somogyi Gábor, az Országos Toxikológiai Intézet igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: vagy nagyobb mennyiséget ad be magának valaki, vagy olyan anyagot használ, amelynek nagyon magas a hatóanyag-tartalma, vagy pedig szennyezett heroint fogyaszt. „A halált valamennyi esetben fulladás, a légzés leállása okozza” – mondta a szakember. Azzal kapcsolatban, milyen minőségű heroint fogyaszthattak az elhunytak, Somogyi Gábor úgy nyilatkozott, egyes esetekben, főleg amikor új anyagot dobnak a piacra, olyan hatóanyagot kevernek a heroinba, ami akár háromezerszer is erősebb lehet, mint a szer hatását kiváltó morfin. „Ezenkívül – tette hozzá a toxikológus – az is előfordul, hogy valamivel szennyezik a heroint, például téglaport vagy gyógyszerszármazékot kevernek hozzá.” Heroinfogyasztás esetén a függőség már két-három alkalom után kialakulhat: a szervezetben olyan fájdalmak lesznek, amelyeket a drogfüggő csak újabb adag heroin fogyasztásával tud ellensúlyozni.

Eufória után fájdalom - a heroin hatása

"A heroin hatására az ember gyáva, szemtelen és szégyentelen lesz. Mindent, még a halálos veszedelmet is vállaltam, csakhogy meglegyen a napi heroin adagom. A nők sem érdekelnek, irtózom tőlük. Csak egyetlen dolog érdekes ma már számomra az egész világon, a heroin!" Így beszélt magáról egy heroinfüggő férfi. A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. Megszűnik a belső feszültség, s túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét. A rövid ideig tartó mámort hosszas depresszió követi, függőségnél súlyos fájdalmak alakulnak ki.

halálesetek száma: 22

lefoglalt heroin mennyisége: 131 kg

a heroin ára grammonként: 13-15 ezer forint

megelőző tűcsere-programokban résztvettek száma: 1768

Forrás: szociális minisztérium Drog -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!