Hírek

2008.08.22. 17:43

Ősztől jön a rendszámrazzia

Ősztől szigorúan ellenőrizni fogják a külföldi rendszámú, de Magyarországon üzemeltetett autókat. Van, aki 4-5 ilyen kocsit is forgalomban tart - főleg szlovák rendszámmal. Ki akarják szűrni a rendszámcsalókat.

Kun T.

„Hétfőre egyeztetésre hívom a pénzügyi szakállamtitkárt és a pénzügyőrség (VPOP) képviselőjét, hogy konzultáljunk a rendszámcsalókkal szembeni lépésekről” – közölte lapunk kérdésére pénteken Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa. Az utóbbi időben egyre többen utaznak külföldi rendszámú autóval, hogy ily módon bújjanak ki az adózási és  - szabályszegések esetén - a büntetőjogi felelősség alól. Egy drágább autónál akár egymillió forintot is spórolhat a tulajdonos a regisztrációs adón. Ráadásul külföldön történő vásárlással eleve olcsóbban juthat hozzá a gépjárműhöz. Magyarországnak mindez komoly károkat okoz. Hazánkban becslések szerint tízezernél is több külföldi rendszámú autó van forgalomban, ez a költségvetésnek több százmilliós kiesést eredményez.

Ombudsman: ne csak a szlovákokra figyeljünk!

Szabó Máté ombudsman hivatala közölte, a hátrányos megkülönböztetés veszélyét hordozza magában az, ha a VPOP csak a Szlovákiában regisztrált autók üzembentartóit vizsgálja, míg Magyarországon más külföldi rendszámmal használt járművek üzembentartóit nem ellenőrzi. Sipos Jenő, VPOP-szóvivő lapunknak hangsúlyozta: ez féreértés, szeptembertől nem csak a szlovák, hanem más külföldi rendszámú autókat is ellenőrizni fognak. Eddig csupán azért kaptak különös figyelmet a szlovák járművek, mert becslések szerint velük élnek vissza a leggyakrabban a magyar autósok. Ráadásul a szlovákoktól az esetek gyakoriságát alátámasztó adatokat is kaptak a pénzügyőrök.

„A szlovák hatóságoktól érkezett gyanús számadatok sarkalltak minket komolyabb lépésekre” – mondta Kondorosi Ferenc. Nem ritka, hogy valaki négy-öt szlovák autót jegyez be a nevére. A rekorder egy gazdálkodó szervezet 245 gépkocsival. „A másik ok a Selye Alapítvánnyal kapcsolatban kirobbant botrány” – hívta fel a figyelmet a szakállamtitkár. A szlovákiai Új Szó egy hete írt arról, hogy a révkomáromi alapítvány magyar ügyvezetője az alapítványhoz közeli cégen keresztül segít magyar vállalkozóknak szlovákai rendszámot szerezni.

Lapunk megkereste ez ügyben a VPOP-t is. Sipos Jenő szóvivő elmondta, szeptember második felétől komoly ellenőrzések lesznek az utakon. Azt vizsgálják, hogy a hazánk területén lakóhellyel rendelkezők milyen jogcímen üzemeltetnek más országban regisztrált gépkocsit. „Áttekintjük, a tulajdonos folytat-e legális gazdasági tevékenységet az adott országban”. A rendszámcsalók egyszerre folytatnak adóelkerülést és ússzák meg a közlekedési szabálysértéseket. Ezért együttműködünk az adóhatósággal és a rendőrséggel." Sipos Jenő azt sem zárta ki, hogy jogszabályi módosításra, szigorításra van szükség, hogy ne a csalók kiszűrésére kelljen koncentrálni, hanem eleve ki legyen zárva a csalás lehetősége. Erről a rendőrséggel és az adóhatósággal egyeztetve fogalmaznak majd meg javaslatot.

Kondorosi Ferenc hangsúlyozta, megvárja a VPOP képviselőivel a hétfői találkozást, mielőtt kialakítja álláspontját. De annyit elárult: általánosságban úgy gondolja, a módosítások helyett a meglévő jogszabály-alkalmazáson kellene javítani. „Konzekvensebb jogalkalmazással, ha nehezen is, de lefülelhető a rendszámcsalásra irányuló szándék” - mondta.

Közpénzből finanszírozott ügyeskedés?

Az Új Szó cikke szerint Szabó Zoltán, a révkomáromi Selye János Egyetemért Alapítvány ügyvezetőjének, a Ganador Kft. tulajdonosának nevéhez olyan ügyletek kötődnek, amelyek „több millió koronával rövidítik meg a magyar költségvetést, miközben bevételeik nagy része magyar közpénzekből származik”. A lap állítja, a Pro Selye Universitas alap tulajdonában lévő épületben székelő Ganador Kft. magyarországi vállalkozások szlovákiai cégbejegyzését segíti. Ezen kívül magyar vállalkozóknak segít szlovákiai rendszámot szerezni. Kondorosi Ferenc államtitkár lapunknak elmondta: „Az alapítvány működése nem életszerű. Az alapítványi joggal ellentétes gazdasági tevékenységet folytatnak”. A kormányszóvivő korábban jelezte: a Miniszterelnöki Hivatal tájékozódni fog és arra kéri az alapítványt, vizsgálja ki az ügyet.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!