Hírek

2008.08.22. 15:26

Nem változtat az alapkamaton hétfői ülésén a nemzeti bank

Nem nyúl a 8,5 százalékos alapkamathoz hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank – vélik egyöntetűen a hazai és a külföldi elemzők.

M. S.

A Reuters brit hírügynökség minden kamatmeghatározó ülés előtt megkérdezi a szakértőket, hogy szerintük mit lép a jegybank, az elemzők általában eltalálják az „eredményt". Abban ugyanakkor már nem mutatkozik egyetértés, hogy az év végéig változtat-e az irányadó rátán a pénzintézet. A felmérés 18 résztvevőjéből kilenc szerint igen, mégpedig csökkenti a kamatot, kilenc szerint viszont a ráta változatlan marad. Ami a jövő év végét illeti, az elemzői kamatjóslatok átlaga 7,13 százalék – az előző felmérésben még 7,38 százalékos átlag jött ki.

A kamatcsökkentésnek a pénzromlás mérséklődő üteme ad teret – állítják a szakértők, az árak csökkenésével ugyanis a jegybank háromszázalékos inflációs célja is mind teljesíthetőbbé válik, ezért csökkenteni lehet az alakpamatot. Az elemzők szerint augusztusban ugyan marad a júliusban is mért 6,7 százalékos infláció, az év végére azonban 5,5 százalékra eshet a pénzromlás 12 havi üteme. A jövő év végére pedig 3,4 százalékra mérséklődhet az infláció, 2010-ben pedig három százalék alá eshet be (a szakértők becslésének az átlaga egyébként 3,05 százalék, szemben a két hónappal ezelőtti 3,4 százalékkal).

A vártnál lassúbb növekedés

A korábbinál borúlátóbban ítélik meg a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit az elemzők. Az idei évre 2,1 százalékos GDP-bővülést várnak – korábban még 2,2 százalékos növekedést valószínűsítettek. Rontottak a jövő évi prognózison is, amelyet 3,2-ről három százalékra mérsékeltek. Közzétette eközben a Citi amerikai pénzintézet is a legfrissebb jóslatát, eszerint a magyar gazdaság 2,2 százalékkal nő az idén, és mindössze 2,5 százalékkal jövőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!