Hírek

2008.08.30. 11:25

Négyszáz éves hajóroncsokra bukkantak

Több régi hajóroncsra bukkantak a norvég fővárosban egy autópálya-alagút építése közben.

mti

A feltárást vezető régész, Jostein Gundersen szerint legkevesebb kilenc, fából ácsolt hajó pihen az iszap alatt, ezek közül a legnagyobb hossza eléri a 17 métert. Ez a legnagyobb hajóroncslelet, amelyre valaha Norvégiában bukkantak.

A régész feltevése szerint a hajók valamikor az 1624-es tűzvész után süllyedhettek el, amely megsemmisítette a régi Oslo faházait. A szerencsétlenség után IV. Keresztély, Dánia és Norvégia uralkodója elrendelte, hogy a főváros központját más helyen építsék újra.

A most felfedezett hajók a régi kikötőben horgonyoztak, amely elnéptelenedett, miután a városközpontot átköltöztették. Jostein Gundersen szerint 30-40 évesek lehettek a hajók, amikor elsüllyedtek.

"Nincs semmilyen arra utaló nyom, hogy szándékosan süllyesztették volna el őket. Lehet, hogy egymás után süllyedtek el a kikötő eliszaposodása vagy a karbantartás hiánya miatt, esetleg egy nagy vihar küldte a fenékre őket" - vélekedett a régész.

A hajók igen jó állapotban vannak, köszönhetően az őket befedő iszaprétegnek, ezért a norvég kutatóknak rendkívüli lehetőségük nyílik a régi korok hajóépítési technikáinak tanulmányozására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!