Hírek

2008.08.23. 17:53

Most az volt a baj, hogy túlfúrták magukat

A 4-es metró építkezésének Szent Gellért téri állomásán jelenleg nem halad a fúrópajzs.

V. M.

[caption id="" align="alignleft" width="270"] A Fővám téri állomás építésével biztos késés lesz - fotó: Kallus György
[/caption]Biztonsági őrök posztolnak a föld alatt: az a feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy tovább fúrjon a kivitelező cég. A Bamco ugyanis az elmúlt napokban annak ellenére haladt 10 métert a fúrópajzzsal, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) leállíttatta a munkákat és erre helyszíni szemlén fel is szólította a céget. Az építkezést azért kellett leállítani, mert egy úgynevezett átkötő alagútra nem kértek engedélyt. A jogsértésről a DBR Metró Projekt Igazgatóság értesítette a hatóságot.
„Csak akkor alkalmazunk hatósági eszközöket, ha valakinek a testi épsége kerül veszélybe vagy jelentős károkozás történhet” – mondta Lovas Károly, az NKH főigazgatója.

Az tehát egyelőre biztos, hogy nem az NKH rendelte a helyszínre az őröket. A hatóság még azt is vizsgálja, milyen összegű szankciót szabhatnak ki a Bamcóra. A fúrás tétje egyébként csaknem egymilliárdos kötbér kifizetése. A Fővám téri állomás építésével biztos késés lesz. Ezért a BKV-nak kellene fizetnie. Ha azonban a pajzs késik, akkor a Bamco fizet. „Ezt követően nem havonta, hanem gyakrabban ellenőrizzük majd az építkezést. Ha kell, minden nap ott leszünk, és minden nap kiszabjuk a milliós bírságot” – hangsúlyozta Lovas Károly.

Fidesz: Demszky csak a selyemszalagot szereti

„Gazdátlan beruházás a 4-es metró” – mondta a projekt felügyelőbizottságának fideszes tagja. Ughy Attila szerint ez az eset is arra mutat rá, hogy koordinálatlanul folynak a munkálatok, Demszky Gábor főpolgármester pedig csak akkor szeret a 4-es metró kapcsán szerepelni, ha át kell vágni egy selyemszalagot. „Csakis a marketingről és a politikai haszonszerzésről szól neki ez a történet” – mondta. Mivel óriási a fejetlenség, szerinte a felügyelőbizottságnak elsőként a tájékozódnia kell, egyebek között arról, hogy milyen engedélyek hiányoznak még a további szakaszokon.

V. M. Fidesz: Demszky csak a selyemszalagot szereti „Gazdátlan beruházás a 4-es metró” – mondta a projekt felügyelőbizottságának fideszes tagja. Ughy Attila szerint ez az eset is arra mutat rá, hogy koordinálatlanul folynak a munkálatok, Demszky Gábor főpolgármester pedig csak akkor szeret a 4-es metró kapcsán szerepelni, ha át kell vágni egy selyemszalagot. „Csakis a marketingről és a politikai haszonszerzésről szól neki ez a történet” – mondta. Mivel óriási a fejetlenség, szerinte a felügyelőbizottságnak elsőként a tájékozódnia kell, egyebek között arról, hogy milyen engedélyek hiányoznak még a további szakaszokon. A Fővám téri állomás építésével biztos késés lesz - fotó: Kallus György Metró -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!