Hírek

2008.08.19. 11:14

Móricka-ügy: feljelentés-kiegészítést rendelt el az NNI

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Lévai Katalin levele nyomán, amelyben a szocialista európai parlamenti képviselő vizsgálatot kezdeményezett a Móricka című vicclapban megjelent képregény miatt – tájékoztatott az NNI szóvivője kedden.

MTI

Bartha László hozzátette: a feljelentés-kiegészítésre tizenöt nap áll rendelkezésre. A távirati irodát előzőleg a Fővárosi Főügyészség tájékoztatta arról, hogy még pénteken „további intézkedés céljából” az NNI-hez továbbították Lévai Katalin beadványát, „mert az érdemi döntés meghozatalára és az esetleges további eljárásra nem az ügyészségnek, hanem a nyomozó hatóságnak van hatásköre”.

Lévai Katalin múlt szerdán fordult levélben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez. A főügyészség a Legfőbb Ügyészségnek, az a Fővárosi Főügyészségnek, az pedig a Nemzeti Nyomozó Irodának küldte tovább a levelet. Az európai parlamenti képviselő a levelében a roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, és ügyészségi vizsgálatot szorgalmazott.

Az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője azt írta: a provokatív publikáció ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az európai uniós jogszabályoknak, az európai gyakorlatnak és a közösség elleni izgatás, illetve az uszítás bűncselekményeként értékelhető. Lévai Katalin nem tartja elégségesnek a cselekedet kizárólag erkölcsi és társadalmi elítélését, kérte az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében.

A hvg.hu két hete a Roma Sajtóközpont híre alapján tette közzé, hogy cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága kizárta tagjai sorából a Móricka főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!