Hírek

2008.08.06. 06:09

Méregdrága iskolakezdés

Jól tette, aki már időben elkezdett spórolni az iskolakezdésre. Jelentősen emelkedett ugyanis nem csak a tankönyvek, de a tanszerek ára is az idén. Egy átlagos, kétgyermekes család számára akár 50 ezer forintos megterhelést is jelenthet a beiskolázás.

Fülöp Anett

Egy gyermek esetén is óriási megterhelést jelent a családok számára a beiskolázás. Idén szeptemberben 1,4 millió diák kezdi meg tanulmányait, húszezerrel kevesebb, mint tavaly. Az általános iskolákban mintegy 800 ezren, a középiskolákban pedig csaknem 600 ezren ülnek be az iskolapadba. Az elmúlt évekhez képest ismét drágult a beiskolázás. A szülőknek több tízezres összegeket kell kifizetniük ahhoz, hogy gyermekük el tudja kezdeni az új tanévet. A költségigények iskolánként, településenként változhatnak az adott intézmény elvárásaitól függően. Egyes helyeken hozzájárulást kell fizetni a tisztasági csomaghoz, a fénymásoláshoz, és akkor még nem beszéltünk az osztálykirándulásról, amelynek az ára – igényektől függően – csillagászati magasságokig ugorhat. A nagycsaládosok, hátrányos helyzetben lévők ugyan számíthatnak támogatásra, ugyanakkor ez az összeg sokszor nem fedezi a teljes iskoláztatási költséget. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A nagyításhoz kattintson ide!
[/caption]

Aki augusztus második felére időzíttette a bevásárlást, hatalmas tömegre számíthat a nagyobb áruházakban. Az első roham ugyanis erre az időszakra várható. Emellett szeptember első hetében is számíthatunk nagyobb tolongásra, mivel általában ilyenkor szerzik be a családok a kifelejtett dolgokat. A beiskolázási költségek legnagyobb tétele a tankönyv, az idén 6,5 százalékkal többet kell értük a szülőknek kifizetniük. Tavaly egy alsó tagozatos tankönyvei körülbelül ötezer forintba kerültek, míg ez az összeg a felső tagozatokban ennek a dupláját tette ki. Az idén a szaktárca nem kockáztatta meg, hogy előzetes becsléseket tegyen. Nem ajánlott ugyanis találgatásokba bocsátkozni, mivel az iskolákban a tanároknak lehetőségük van arra, hogy egyénileg összeállított könyvcsomagból tanítsanak. Ezeknek az ára pedig gyakran eléri a 15-20 ezer forintot.

Ami a tanszereket illeti, az alapfelszerelések, így a táska, a tolltartó, az írószerek, a testneveléscsomag és a megannyi egyéb kellék ára széles sávban változik. A legalapvetőbb felszereléseket már pár száz forinttól megkaphatjuk, viszont ha táskára, új cipőre, esetleg számítógépre is szükségünk van, akkor már problémásabb a helyzetünk. Súlyos tízezrektől szabadulhatunk meg percek alatt. Sokan egyébként előre összeállított tanszercsomagokat vásárolnak, mások külön-külön vesznek meg mindent egy kis spórolás reményében.

Tudnivalók a tankönyvtámogatásról

Ingyenes tankönyvellátás
Erre az állami támogatásra olyan diákok és családok jogosultak, akik tartósan betegek, testi, értelmi, érzékszervi fogyatékossággal élnek, halmozottan hátrányos helyzetben vannak, vagy nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozottak. A 2007 őszén készült felmérések szerint több mint 500 ezren jogosultak az ingyenes támogatásra.

Önkormányzati beiskolázási segély
Rászorultsági alapon az önkormányzatoktól is igényelhető beiskolázási támogatás. Az igénybe vétel feltétele, hogy az igénylő helyi lakos legyen, továbbá a család egy főre jutó jövedelme ne haladjon meg egy meghatározott szintet.

Munkáltatói beiskolázási segély
Erről a munkaadók szabadon dönthetnek, szabály viszont, hogy a támogatás adó- és járulékköteles.

Iskolakezdési támogatás
Ez a fajta természetbeni juttatás adómentesen adható, tehát sem a munkavállalónak, sem pedig a munkaadónak nem kell utána adót, illetve járulékot fizetnie. 2008-ban az összeg 20 700 Ft. Gyermekenként, évente egyszeri alkalommal lehet kiadni az utalványt. Mindkét szülő kaphat, így egy tanköteles korú gyermeknek akár 41 400 Ft támogatás is nyújtható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!