Hírek

2008.08.15. 16:00

Matolcsy: gyors politikai és gazdasági fordulat kellene

Magyarország válaszút előtt áll: el kell döntenie, hogy a stagnálást, vagy a gyors politikai és gazdasági fordulatot választja-e.

mti

A Válaszutak metszéspontján – Szárszóért fesztivál rendezvénysorozatán, mintegy 120-130 fős hallgatóság előtt tartott előadásában Matolcsy György arról beszélt, hogy a célok, vagyis a jövőkép, valamint ennek megvalósításához szükséges eszközök, vagyis nemzetstratégia nélkül nem lehet hosszú távon eredményeket elérni. A világos és megvalósított jövőkép pozitív példájaként  említette a közgazdász az Egyesült Államokat és a Magyarország számára közelebbi, tanulságosabb modellt jelentő íreket, valamint finneket.

A magyar helyzetről szólva elmondta, hogy a 80-as évek végén az akkori politikai és társadalmi elit nem volt képes világos célokat megnevezni, de kialakult egyfajta jövőkép, ami a demokrácia, a piacgazdaság és a biztonság megteremtését, valamint a jólétet tűzte ki fő célként, később kiegészítve a határainkon átnyúló nemzeti egyesítés gondolatával.

Matolcsy György szerint ez a fajta „csorba” jövőkép 2004-re, ha több szempontból kifogásolhatóan is, de valamiképpen megvalósult – kivéve a nemzeti egyesítést –, azóta azonban csak visszalépés történt, és nem fogalmazódtak meg újabb távlati célok, illetve ehhez igazodó nemzeti stratégia.

Döbbenetes fordulatnak nevezte a volt miniszter, hogy miközben az Orbán-kormány idején Magyarország 9 százalékkal közelebb került az uniós fejlettségi szinthez, az ezt követő öt évben, a szocialista-liberális kormányzás idején mindössze egy százalékkal nőtt ez a mutató, ugyanakkor 1,5 százalékkal csökkent az életszínvonal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!