Hírek

2008.08.25. 10:03

Magyarország részt venne a Grúziáról tartandó rendkívüli EU-csúcson

Nincs akadálya, hogy Magyarország részt vegyen a grúz konfliktusról rendezendő rendkívüli EU-csúcson. Daróczi Dávid kormányszóvivő erről azt követően beszélt az MTI-nek vasárnap este, hogy a francia elnök úgy döntött: soron kívüli tanácskozást kell tartani a kaukázusi válságról.

mti

Magyarország kezdettől fogva azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagállamai közösen lépjenek fel ebben az ügyben. Ha hivatalos megkeresés érkezik a francia elnöki hivataltól, akkor a magyar kormány állást fog foglalni. Az eddigi nyilatkozatok fényében nincs semmilyen akadálya annak, hogy Magyarország részt vegyen és aktívan szerepeljen ezen a találkozón - mondta Daróczi Dávid.

A francia elnöki hivatal vasárnap jelentette be, hogy Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője úgy döntött: több EU-tagállam kérésére rendkívüli EU-csúcsértekezletet hív össze szeptember elsejére Brüsszelbe a grúziai válsággal kapcsolatban.

A rendkívüli csúcsértekezleten megvitatják a Grúziának nyújtandó segélyeket és szó lesz az EU Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak jövőjéről - áll az Élysée-palota közleményében.

Nicolas Sarkozy közvetített az EU nevében a felek között az orosz-grúz konfliktusban, és létre is jött az ellenségeskedések beszüntetéséről szóló megállapodás. A hatpontos egyezség előirányozza az orosz csapatok visszavonását a konfliktus előtti pozícióikba.

Az oroszok vissza is vonták harckocsizó alakulataikat, tüzérségüket és gépkocsizó lövészalakulataik zömét grúziai előretolt állásaikból. Pénteken bejelentették, hogy befejezték a visszavonást, és közölték, hogy ezzel eleget tettek a francia közvetítéssel létrejött megállapodásban vállalt kötelezettségüknek.

Ennek ellenére maradtak orosz katonák grúziai előretolt állásokban, jóval túl a Moszkva által támogatott szakadár Dél-Oszétia és Abházia területén. Orosz katonák még mindig ellenőrzőpontokat tartanak fenn Poti grúz kikötőváros környékén és ellenőrzőpontokat hoztak létre a mostani konfliktus góca, Dél-Oszétia körül is a grúz területen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!