Hírek

2008.08.27. 11:39

Magyarország nem ismeri el Abháziát és Dél-Oszétiát

Magyarország nem ismeri el Abháziát és Dél-Oszétiát, továbbra is elkötelezett Grúzia területi épsége és szuverenitása iránt - mondta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

BAMA

Magyarország nem készül arra, hogy elismerje Abháziát és Dél-Oszétiát. Magyarország kezdettől azt mondta, hogy elkötelezett Grúzia területi épsége, nemzetközileg elismert határai, szuverenitása iránt - hangsúlyozta Göncz Kinga. Magyarország sajnálatosnak tartja, hogy Oroszország elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. Ez ugyanis nem szolgálja a térség stabilitását. A kérdést csak tárgyalásos alapon lehet rendezni, erről szól az Európai Unió és Oroszország közötti megállapodás is - jegyezte meg a külügyminiszter. Magyarország nem számol újabb katonai konfliktussal a térségben  - tette hozzá.

Az MTI azon kérdésére, hogy a magyar álláspont szerint mi a  különbség Koszovó önállóvá válása, valamint Abházia és Dél-Oszétia függetlenedése között, Göncz Kinga azt mondta: egészen más a  története az egyik és a másik konfliktusnak. A koszovói függetlenség kikiáltását egy hosszú tárgyalássorozat előzte meg, s ott a  nemzetközi közösséggel egyeztetve zajlott a folyamat - hangsúlyozta a miniszter. Dmitrij Medvegyev elnök kedden jelentette be, hogy Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

Az Európai Unió soros elnöksége elítélte a lépést, az Európai Bizottság szerint a moszkvai döntés kihathat az EU-orosz  kapcsolatokra. A NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is elítélte Abházia és Dél-Oszétia elismerését.  Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szintén „sajnálatosnak” minősítette Moszkva lépését, és közölte: Washington az ENSZ-ben meg  fog vétózni minden kísérletet, ami e területek státusának megváltoztatására irányul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!