Hírek

2008.08.09. 10:15

Kétszáz riasztás az éjszakai vihar miatt

Csaknem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, főként az ország déli részén, az éjszaka levonult vihar miatt - közölte a katasztrófavédelmi szóvivő.

mti

Dobson Tibor tájékoztatása szerint a legtöbb riasztás Baranya megyében futott be a tűzoltókhoz, de Bács-Kiskun, Tolna, Csongrád, Békés és Somogy megyében is sok kárt okozott a vihar. Jellemzően fakidőlések, ágleszakadások, villámcsapások és vízszivattyúzás miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Baranyában főleg az Ormánság területén tombolt a vihar, ott felsővezeték-szakadáshoz és villámcsapás miatti tüzekhez kellett a szakembereknek kivonulniuk. Siklós-Máriagyűdön egy ikerház felének a tetőszerkezete égett le, vélhetően villámcsapás miatt. Senki sem sérült meg, a kétszintes, tetőteres ház alsó része lakható maradt, így az ott élőket nem kellett kiköltöztetni.

Bács-Kiskun megyében, Kiskunfélegyházán ugyancsak villám csapott egy lakóépületbe. Ketten laktak ott, őket ki kellett költöztetni, és az önkormányzat helyezte el őket. Kiskunhalas térségében fakidőlések okoztak problémát.
Tolna megyében - a megyei katasztrófavédelmi ügyeletes tájékoztatása alapján - Dombóvár, Szekszárd, Fadd-Dombori irányában söpört végig a kora esti vihar. A lezúduló eső több helyen elöntött pincéket, szuteréneket, Szekszárdon egy helyen a domboldalról lezúduló víz nyomása akkora volt, hogy megemelte, s odébb tette a csapadékvíz-csatorna fedelét. A katasztrófavédelem megyei ügyeletes elmondta, több mint húsz helyről jött segélykérés kidőlt fák miatt. Jelenleg ezeket távolítják el a tűzoltók Váralján, Szekszárdon és Domboriban.
Békés megyében Gyula és Szeghalom térségében az erős szél okozta a legnagyobb problémát, több helyen a tetőt bontotta meg a vihar, helyenként tíz-húsz négyzetméteren.

Somogy megyében, Kaposváron parkoló autókra és villanyvezetékekre dőlt fák miatt kérték a katasztrófavédelmisek segítségét.

A viharkárok mellett Dobson Tibor arról is beszámolt, hogy a Baranya megyei Diósviszlón egy tíz méter magas és hat méter széles löszfal részben leomlott, részben megrepedezett, és ez egy lakóházat veszélyeztet. A három lakó elhagyta az épületet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!