Hírek

2008.08.16. 15:30

Imádják a focit, átússzák a Balatont

Politikusaink küzdőszelleme fantasztikus – ha egymás torkának kell feszülni, ha támadni kell a másikat. De milyenek, ha a sportpályán vagy versenyen kell teljesíteniük?

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="199"] Politikusaink küzdőszelleme fantasztikus – ha egymás torkának kell feszülni, ha támadni kell a másikat. De milyenek, ha a sportpályán vagy versenyen kell teljesíteniük?
[/caption] „Kicsit sokat focizik mostanában, Viktor.” Az egyetemi folklór szerint ezt mondta egyszer Németh János, az Alkotmánybíróság későbbi elnöke még egyetemi oktatóként az akkor jogászhallgató Orbán Viktornak egy sikertelen vizsgája után. A joghallgatóból azóta miniszterelnök, majd ellenzéki vezér lett, de a fociról nem mondott le. Orbánról köztudott, hogy focirajongó: honlapja szerint gyermekkorától kezdve sportol, több labdarúgó egyesületben játszott, jelenleg a Felcsút SE igazolt játékosa.
Pártjában is sok politikustársa imádja a focit.

Áder János volt országgyűlési elnök és Kövér László egykori titokminiszter a Fojik a Sör nevű csapatban focizik egy budapesti kispályás bajnokságban (a csapat nevében a „j” nem elírás). A mostani kormánytagok között is van igazolt labdarúgó. Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter első látásra talán nem az a kifejezett focista jelenség, pedig a 43. Számú Építők nevű, Budapest-bajnokságban szereplő csapat kapusa. „A kifutásoknál magabiztos, de a magas labdák a gyengéi” – mondták róla csapattársai.

Veres János és Keller László – pénzügyminiszter és államtitkára – szintén játszott ugyabban a kispályás csapatban, bár rendszerint olyan meccseken, amikor politikusok egymás között fociztak.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ennél is egyszerűbb sportot választott.

„Na, megyünk futni?” – kérdezte a Margit-sziget bejáratánál, amikor még „nyilvánosan” futott, és bárki csatlakozhatott hozzá. A kormányfő egy időben hetente többször is járt a szigetre futni, teljesítette a maratoni távot, a múlt hónapban a Kékesre futott fel. Gyurcsány még külföldi útjain sem mulaszt el hódolni kedvenc sportjának. Kormányában nem ő az egyetlen, aki ha kell, felveszi a nyúlcipőt.

[caption id="" align="alignright" width="166"] Politikusaink küzdőszelleme fantasztikus – ha egymás torkának kell feszülni, ha támadni kell a másikat. De milyenek, ha a sportpályán vagy versenyen kell teljesíteniük?
[/caption] Gyenesei István önkormányzati miniszter középtávfutóként ifjúsági válogatott volt, de Kóka János korábbi SZDSZ-elnök is gyakran futott.

„Ez egy olyan sport, amit az ember egész életében játszhat. Nekem a tenisz létkérdés” – nyilatkozta Szilvásy György titokminiszter egy alkalommal. A tenisz talán a legtöbb politikus által űzött sport. Szilvásyn kívül rendszeresen játszik Kovács László EU-s biztos, Somogyi Ferenc volt külügy- és Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter, illetve számos képviselő. Átlalában a Tisztelt Ász elnevezésű, politikusoknak rendezett tenisztornán játszanak.

Vannak, akik inkább a víz mellett kapcsolódnak ki. „A vízimádat már gyermekkoromban megvolt” – mondta el Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője lapunknak elmesélte: már hatéves korában úszott, később kajakozott. A politikus harminc éve a Balatonnál él, amikor csak teheti, vitorlázik, Balatonföldváron van hajója.

Az MDF politikusai, úgy tűnik, szeretnek lubickolni. Dávid Ibolya pártelnök komolyabb próbatételekre is vállalkozik: fiatalkorában Bajánál többször is átúszta a Dunát, most a Balaton-átúszások állandó résztvevője. Számára a Balaton-átúszás 5,2 kilométeres távjának teljesítése nem gond, csak idő kérdése.

Ezen a versenyen egyszer Tőkés László is indult, aki elmondása szerint amikor fáradni kezdett, egy Balatonról szóló magyar népdallal adott erőt magának.

Fideszesek és MSZP-sek egy csapatban: a Parlament SE

Évente 20-30 meccsen lép pályára a képviselőkből álló focicsapat, a Parlament SE. Néhányszor a Sziget Fesztiválon is játszottak, de többnyire pályaavatókra hívják őket. Keller László pénzügyi államtitkár, az SE elnöke lapunknak elmondta, a csapatban fideszes a kapus, az egyik hátvéd, olykor-olykor játszik benne Áder János és Veres János, illetve fideszes és szocialista polgármesterek. Fociztak az angol, a francia és a török parlament csapata ellen is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!