Hírek

2008.08.05. 08:57

Furcsa dolgok történnek az osztrák–magyar határon

A magyar–ukrán határőrizetet bírálta a távozó osztrák védelmi miniszter, ezzel magyarázva, miért járőrözik még mindig az osztrák hadsereg a magyar határok mentén. Samu István vezérőrnagy felháborítónak nevezte, és visszautasította kritikát – írja a Népszabadság.

VGO-NOL

A magyarok az ukrán határon nem mindig ellenőriznek kellő komolysággal, mert az ott élő magyar nemzeti kisebbség nem akar újabb vasfüggönyt – indokolta Norbert Darabos, a távozó osztrák kormány szociáldemokrata védelmi minisztere a hadsereg határszolgálatának meghosszabbítását. Darabos a Profil című hetilapnak úgy fogalmazott, hogy a határvidéken élő lakosság marasztalná a katonaságot, mert bár a bűnözés a szomszédos országok schengeni csatlakozása óta nem nőtt, a hadsereg jelenléte elriasztó hatású, s fokozza az ott élők biztonságérzetét.
Jelenleg 700 fős katonaság járőrözik a határtérségben, mindenfajta intézkedési jog nélkül: mandátumuk csupán megfigyelésre és a rendellenesnek ítélt helyzetek jelentésére korlátozódik. Ilyesmire a tavaly decemberi határnyitás óta 357 esetben került sor: 54-szer lopás, betörés, illegális kereskedés miatt rendőri intézkedés is bekövetkezett. A katonaság itteni határszolgálatát kifogásolók mindenesetre nem tartják indokoltnak, hogy holmi tyúklopás miatt a hadsereg megbízatását meghosszabbítsák.

Samu István vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatója a lap érdeklődésére felháborítónak nevezte, és visszautasította Darabos kijelentéseit. Ausztria annak idején azzal az indokkal vezényelte hadseregét Burgenlandba, hogy Magyarország schengeni csatlakozásáig a katonasággal erősítik meg a feladatai ellátásához elégtelen létszámú határcsendőrséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!