Hírek

2008.08.14. 18:47

Elmentek az orosz tankok, majd visszamentek

A déloszét konfliktus miatt kilépett a Független Államok Közösségéből (FÁK) Grúzia. Egyhangúlag döntött erről a tbiliszi törvényhozás tegnap. A nemzetközi szervezetet a Szovjetunió széthullása után hozták létre a volt szovjet tagköztársaságokból.

K. T.

„Az orosz tankok csupán csapataik kivonásának biztosítása érdekében tértek vissza Goriba” – mondta tegnap a grúz belügyminiszter, miután a reggeli kivonulást követően napközben az orosz erők ismét visszatértek a Dél-Oszétiától délre található grúz városba.

Az orosz csapatátcsoportosítások bizonytalanságot szültek a helyiekben, főleg hogy a belügyi tárca szóvivője először azt közölte, az oroszok meggondolták magukat, és mégsem akarják elhagyni a várost. A grúzok aggodalmát az is növelte, hogy a külügyminisztérium szerint az orosz erők bevették Potit, a fekete-tengeri kikötővárost is. Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a hadmozdulatok, minden ellentétes informálással szemben a békét szolgálták. Időközben Mihail Szaakasvili grúz miniszterelnök a Washington Post csütörtöki számában megjelent cikkben úgy fogalmazott: Oroszország egy könyörtelen rezsim, amely nem méltó a bizalomra. Arról még nincs információ, mikor dönt a magyar kormány a Grúziának szánt segélyszállítmányról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!