Hírek

2008.08.20. 11:50

Döntőben a Kozmann, Kiss kenupáros

A Kozmann György, Kiss Tamás kenupáros 1000 méteren bravúros teljesítménnyel a második helyen végzett középfutamában, ezzel biztosította helyét a pénteki döntőben a pekingi olimpián.

Forrás: MTI

Kozmann eredetileg Kolonics Györggyel indult volna a játékokon, kettősük mindkét távon dobogóesélyesnek számított, a kétszeres ötkarikás bajnok társ azonban július 15-én, edzés közben elhunyt.

A tragédia sokkolta az egész csapatot, különösen Kozmannt, aki néhány napig nem is tudta, folytassa-e egyáltalán a felkészülést és pályafutását, végül azonban úgy döntött, hogy a Kolonics által is kedvelt Kissel elindul Pekingben, és megpróbál méltóan tisztelegni sporttársa és barátja emléke előtt.

Hétfői előfutamában negyedik lett a frissen alakult magyar duó, ezzel akkor éppen lemaradt a fináléról. Szerdán nyílt lehetőség a javításra, és a kettős élt is az alkalommal. A mezőnnyel együtt jött el a rajtból, a 250-nél a bolgárok kicsit megléptek, Kozmannék pedig az ötödik helyen lapátoltak.

Féltávnál bolgár, kínai, lengyel, francia, magyar hajó volt a sorrend az élen, de Kiss és Kozmann remekül váltott tempót, a második 500-on nagyon meggyőzően haladt, az utolsó 100-on pedig már vezetett is. Végül csak a hajójukat jobban berúgó lengyelek előzték meg a magyar párost, minimális különbséggel.

„Az volt a taktikánk, hogy az első 500-at egy kicsit lazábban, olyan jólesően megcsináljuk, hogy azért meglegyen a hajónak az a jó futása, ami kell, féltávnál pedig indítunk egy nagyot. Akkor fel is jöttünk a mezőnyre, és hárman együtt el is léptünk a többiektől, az utolsó 200-on pedig beleadtuk, ami maradt. Az időjárás nem kedvezett nekünk, balos szél van, én jobbos vagyok, plusz erőfeszítésbe került, hogy egyenesben tartsam a hajót. Jobb szélviszonyok között tudunk még egy kicsit gyorsabban is menni – értékelt Kiss. – Otthon azt mondtuk magunknak, ha már döntőbe kerülünk, maximálisan elégedettek leszünk. Most egy nagy kő esett le a szívünkről, és már teljesen felszabadultan tudunk odaállni a döntőre.”

„Jóval jobban éreztük magunkat ebben a versenyben, mint az előfutamban. Azt egyébként magamra vállaltam, bevallottam Tamásnak, hogy ha van egy B variáció, én mindig azt választom. Az A lett volna az, hogy az előfutamból jutunk tovább, a B pedig ez. Nekem kell a feszültség, a tét ahhoz, hogy neki tudjak feszülni. Ez most be is jött – nyilatkozott Kozmann.

Egyébként úgy voltunk vele, hogy jó, ha van ez a szerdai futam, mert közös versenyzésünk nem sok volt eddig, és elég szokatlan helyzet ez így nekünk. Csak jót tett nekünk, hogy kellett még menni. Öregedtem megint egy jó pár évet ezzel a mai nappal, lelkileg óriási teher volt rajtunk, hogy döntőbe jussunk.

Akár itt be is fejezhettük volna, ha így történik, szerintem gyalog hazaindulok. Azt gondolom, éretten, profi versenyzők módjára álltuk a próbát. Melankolikus volt az eleje, ha mondhatjuk így, ez egy kicsit ijesztő belülről is, de előzőleg mondtam Tamásnak, hogy nagy a szembeszél, és akik nagyon bekezdenek, hamar elfáradhatnak. Erre számítottunk, be is jött.”

Ezzel eldőlt, hogy az összes 1000 méteres távon lesz magyar a döntőben. Csütörtökön 500 méteren rendeznek középfutamokat, a magyarok három számban lesznek érdekeltek: kajak egyesben Vereckei Ákos, míg kenuban Vajda Attila, illetve a Sáfrán Mihály, Sáfrány Mátyás duó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!