Hírek

2008.08.03. 11:21

Daruval emelik ki a kisiklott vonat kocsijait

Megérkezett a daru a szombati vasúti baleset helyszínére, és megkezdődött a vasúti kocsik elszállítása – közölte a dombóvári vasútállomás villamos vonalfőnökségének diszpécsere vasárnap.

MTI

Kókán Gyula tájékoztatása szerint a súlyosan megrongálódott, oldalára dőlt kocsit csak tehervagonra emelve tudják majd elszállítani, a kevésbé megrongálódottakat elképzelhető, hogy „saját lábon” vontatják majd el. A műszaki mentés időtartamát nem tudta megbecsülni, mint mondta, a sínek pótlását hétfőre ígérték. A Kaposvárról Budapest Déli pályaudvarra tartó, közel száz utast szállító vonat több kocsija kisiklott, a mozdony és az első kocsi a síneken maradt, az utolsó személyvagon az oldalára borult. A baleset a Budapest–Dombóvár–Pécs vasútvonalon, Kurd és Szakály-Hőgyész állomás között szombaton 14 óra 25 perckor történt. A felső vezeték leszakadt, egy oszlop kidőlt. Az utasok közül két sérültet a dombóvári kórházba szállítottak, tíz könnyebb sérültet a helyszínen láttak el a mentők.

A MÁV közleménye szerint a Budapest–Dombóvár–Pécs vasútvonalon, Dombóvár és Szakály-Hőgyész között folytatják a szombat délután kisiklott kocsik eltávolítását, illetve a vasúti pálya és a felső vezeték helyreállítását. Napközben az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják, 20-30 perces késésekre is számítani kell. A vasúti pályatesten 350 méteren belül ki kell cserélni a síneket, majd a felső vezetéket is helyre kell állítani. Várhatóan egész nap – a munkák ideje alatt – a Budapest–Dombóvár–Pécs vasútvonalon közlekedő InterCity vonatok helyett Sárbogárd és Dombóvár, a személyvonatok helyett Szakály-Hőgyész állomás és Dombóvár között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A baleset körülményeit még vizsgálják, de valószínűsíthető, hogy azt a vasúti pálya műszaki hibája okozta. A részletes, mindenre kiterjedő szakértői vizsgálat lezárta után derül ki a pontos, balesetet előidéző ok.

A MÁV-START Zrt. azoknak az utasoknak, akik a helyreállítási munkálatok ideje alatt utazásuk megkezdése előtt lemondanak az utazásról, kezelési költség levonása nélkül téríti vissza a megváltott menetjegyek árát. Akik igénybe veszik a vonatokat, a pótdíj- és helyjegy köteles (InterCity) vonatok 15 percnél nagyobb késése esetén pótjegyeik árát a célállomások pénztáraiban válthatják vissza. Útiköltségük visszatérítésére pedig vasárnap 24 óráig is lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!