Hírek

2008.08.28. 11:24

Boross: a szocialistákat a Fidesztől való félelem tartja Gyurcsány mögött

A szocialista politikusokat a Fidesztől való félelem tartja még mindig Gyurcsány Ferenc mögött - mondta Boross Péter, az MDF országgyűlési képviselője, volt miniszterelnök csütörtökön az MTI-nek adott interjúban.

mti

Boross Péter szerdán ünnepelte 80. születésnapját. Az MTI-nek adott interjúban a kormányfő szerdán közzétett adójavaslatairól is szólt. A személyi jövedelemadóra vonatkozó elképzelést nem kell lebecsülni, mert az a középrétegek számára nem jelentéktelen kedvezmény lenne – mondta. Hozzátette azonban, hogy a feketegazdaság kifehérítése címén fedezetet megjelölni elég kockázatos. Véleménye szerint a miniszterelnök Népszabadságban megjelentetett írásának eleje sajátságos módon tükrözi Francis Fukuyama Bizalom című művét, miszerint a teljesítmény kulturális értékek függvénye.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc szerdán bejelentette, lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést, Boross Péter úgy fogalmazott, ilyen markáns  nyilatkozat után nem lehet mást tenni, mint lemondani, ha a  parlament nemmel szavaz. Akik félnek egy előre hozott választástól, azok számára ez jó kényszerítő tényező, úgymond politikai fogás, amit azonban visszavonni nem lehet - jelentette ki. Az előre hozott választások lehetősége kapcsán az ellenzéki képviselő azt mondta, esély erre mindig van, ez jellemzi a mostani politikai közéletet. Hozzáfűzte: nemcsak azt kell nézni, hogy az SZDSZ visszaáll-e a koalícióba, megszavazza-e a költségvetést vagy sem, hanem azt is, a párt melyik része teszi ezt. Magyarázatként hozzátette: nem zárja ki a lehetőséget, hogy a költségvetési törvény végszavazásánál lesz olyan liberális politikus, amelyik az igen gombot nyomja meg. „A szocialistákat a Fidesztől való félelem tartja még mindig Gyurcsány Ferenc mögött” - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Saját terveiről szólva a nyolcvanéves politikus azt emelte ki, hogy a következő, 2010-es parlamenti választásokon is szeretne indulni. „Addig veszek a politikai közéletben, amíg azt mondják nekem, hogy szükség van rám” - tette hozzá. Boross Péter úgy látja, az MDF-nek küldetése a mérsékelt jobboldaliság, ami akkor is az, ha a párt képviselőinek számaránya nem üti meg azt a mértéket, ami szerinte jó volna. Mint mondta, a megfontolt jobboldaliság, a tradíciók tisztelete az az érték, ami a Magyar Demokrata Fórumot jellemzi, és ami miatt még mindig szerepet vállal a pártban. A volt miniszterelnök elhamarkodott döntésnek tartja, hogy Almássy Kornél, az MDF alelnöke bejelentette: jelölése esetén elindul pártja elnöki posztjáért. Boross Péter ugyanakkor úgy látja, ez nem veszélyezteti Dávid Ibolya elnöki pozícióját a párton belül.

Minden ilyen küzdelem, ha túllépi az elviselhető határokat, magának a pártnak árt - jegyezte meg. Hozzátette: mivel az előrehozott választások lehetősége benne van a levegőben, jelenleg nem célszerű az MDF elnökének pozícióját a párton belül gyengíteni. Azt mindenki tudja, hogy a pártelnököknek megvan a párton belül az elhasználódási idejük, azonban az elnökcsere mostani időzítése csak árt a pártnak - vélekedett. Boross Péter elmondta, hogy jól ismeri Almássy Kornélt, de nem helyesli, és korainak tartja indulását az elnöki pozícióért. A demokrata fórum talán leggyakrabban hangoztatott javaslatáról, az örökösödési illeték eltörlése kapcsán az exkormányfő arról beszélt, hogy már meglenne a konszenzus annak eltörlésérő, ha nem az MDF terjesztette volna elő elsőként.

A pártok közti ellentét és rivalizálás napjainkra olyan méreteket öltött, hogy pusztán azért szavaznak nemmel vagy igennel a pártok képviselői, mert a másik az ellenkezőjét tette - fogalmazott.  Megjegyezte: ilyen kezdetleges és gyermeteg állapotok vannak a magyar politikai viszonyrendszerben. Boross Péter szerint a pártokat a kormányzati szerep kijózaníthatja, de tönkre is teheti. Kiemelte, hogy ha a következő választásokon a Fidesz nyer, akkor alapvetően más mentalitást és módszereket kell képviselnie, mint most. A politikus előrevetítette, hogy a Fidesz választási győzelme esetén „nem nagyon akar majd társulni” az MDF-fel. Boross Péter mindenesetre úgy látja, hogy a Fidesz nem alaptalanul reménykedik egy ötven százalék feletti győzelemben. Mindig a győztes alakítja ki a koalíciót, „és ez a győztes nem valószínű, hogy bárkivel szívesen kötne koalíciót” - jelentette ki Boross Péter.

Az 1928. augusztus 27-én született Boross Péter 1992 augusztusában lett a Magyar Demokrata Fórum tagja, majd 1993-tól  többször is a párt alelnöke volt. 1993. december 12-től - Antall  József miniszterelnök halálát követően - ügyvezető miniszterelnök  volt, majd 1993. december 21-én az Országgyűlés miniszterelnökké  választotta, mely tisztséget a következő választások után megalakuló új kormány hivatalba lépéséig, 1994. július 15-ig látta el. Boross Péter 1994-98 között, majd 2006 óta országgyűlési képviselő, 1998-2002 között pedig Orbán Viktor miniszterelnök személyes főtanácsadójaként tevékenykedett.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!