Hírek

2008.08.10. 17:49

Az ötkarika árnyoldala

Az olimpia legfőképpen a sportról, a nemzetek békés versengéséről szól, a játékoknak is megvan a maguk árnyoldala. Az eddigi mérleg: robbantások, tüntetések és egy késelés.

Németh Márk

Vasárnap délután ismét külföldi tüntetőket vettek őrizetbe a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren. Két aktivista tibeti zászlót lengetve vonult a tér közepére, miközben három másik egy „A tibetiek meghalnak a szabadságért” feliratú transzparenst próbált meg kifeszíteni a kínai főváros történelmi és politikai szívében.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Az olimpia legfőképpen a sportról, a nemzetek békés versengéséről szól, a játékoknak is megvan a maguk árnyoldala.
[/caption]

A demonstrálók közül ketten az Egyesült Államokból, ketten Kanadából érkeztek, egy – tibeti származású nő – pedig Németországból. A pekingi parlament előtti téren – amely a gyászos emlékű 1989-es tüntetések színhelye volt – szombaton már őrizetbe vettek öt Tibet-párti aktivistát, köztük egy német férfit. Az utóbbi napokban számos hasonló tüntetést tartottak Pekingben, de a rendőrség rendszerint gyorsan közbeavatkozott.

A megmozdulások külföldi részvevőit kivétel nélkül kiutasítják Kínából.
Nemcsak a külföldi tüntetők okoztak gondot az olimpiai játékok nyugalmára vigyázó mintegy százezer kínai rendőrnek és katonának. Már az olimpia első napján megdöbbentő eset borzolta fel az olimpián résztvevő sportolók és turisták kedélyeit. Fényes nappal, az olimpiai helyszínek közelében, az úgynevezett Dob-toronynál egy kínai férfi minden különösebb ok nélkül késsel megtámadott két amerikai turistát és helyi idegenvezetőjüket. Az egyik turista meghalt, a másik két áldozat súlyos sérüléseket szenvedett. Az elkövető ezután kiugrott a torony második emeletéről, és meghalt.

Később kiderült, hogy a turisták az amerikai röplabda-válogatott edzőjének rokonai. A hatóságok azért is álltak értetlenül az esettel szemben – amely az első szakértői vélemények szerint magányos akció volt –, mert Kínában rendkívül ritka, hogy a helyi lakosok külföldi turistákat támadjanak meg. A kommunista államban ugyanis súlyosabb büntetést rónak ki arra, aki külföldit támad meg, mint aki kínai állampolgárt.

Szintén biztonsági aggodalmakra adhatnak okot a szervezőknek a hét végén történt robbantásos merényletek, igaz, ezek a játékok helyszínétől nagyon messze, mintegy háromezer kilométerre történtek. Már napok óta nagyon feszült a helyzet a nyugat-kínai, többségében muzulmánok lakta Hszincsiang-Ujgur autonóm területen. Legutóbb Kucsa városában robbantottak merénylők: a célpont egy rendőrkapitányság volt, a támadók egy taxiból dobtak robbanóeszközöket az irodákra.

Öt támadó meghalt, két rendőr és egy biztonsági őr megsebesült. Egy héttel ezelőtt hétfőn szintén egy határ menti rendőrőrsre támadtak rá a tartományban, 16 rendőr halt meg akkor. A kínai hatóságok szerint a kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) nevű szakadár csoport állhatott a mostani, illetve az utóbbi idők egyik legvéresebb kínai merénylete mögött.

Bush találkozott a kínai elnökkel

Megbeszélést folytatott egymással vasárnap Pekingben Hu Csin-tao kínai és George Bush leköszönő amerikai elnök. Bush több más külföldi vezetőhöz hasonlóan az olimpiai játékokra érkezett a kínai fővárosban. Elmondása szerint nyílt és építő jellegű magánbeszélgetés zajlott le közöttük. Hogy miről esett pontosan szó, arról egyik fél sem nyilatkozott bővebben. Annyit tudni, hogy Bush többször is azt mondta korábban, hogy magánbeszélgetések keretében nyíltan akar beszélni a kínai államfővel az emberi jogok, a szólás- és a vallásszabadság kínai helyzetéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!