Hírek

2008.08.04. 17:58

Az APEH az idén sem nyaralni ment a Balatonra

A számlaadási fegyelem valamit javult, de a foglalkoztatás helyzete semmit sem változott – állapította meg az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a kétnapos, Aranyhíd nevű balatoni ellenőrzés-sorozat után.

BAMA

Míg tavaly a vállalkozások 35 százaléka maradt adós a nyugtával, addig idén „csak” húsz százalékuk nem adott a vásárlás végeztével számlát. „Ha az ellenőr németül szólalt meg a dinnyeárusnál, sohasem kapott számlát. Olyan is előfordult, hogy egy piaci vállalkozó leszidta az ellenőröket, hogy miért nem fél órával hamarabb jöttek, addig annyi nyugtát adott ki, hogy az neki már bőven elég, miért most jöttek, amikor már nem ad” – mondta Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Egy esetben a pincérek azt sem tudták, hogy hol van a pénztárgép: végül a raktárban találták meg, bontatlan csomagolásban.

A foglalkoztatásnál semmit sem javult a helyzet: minden második munkavállaló szabálytalanul dolgozik a Balaton partján. Előfordult, hogy fejvesztve menekültek a pincérek a vészkijáraton egy éjszakai lokálban, amikor kiderült, hogy ellenőrök vannak a láthatáron. Az első becslések szerint a két nap alatt kiszabott bírságok összege a 25 millió forintot is meghaladja.

Módosított jogszabály: akár kétmilliárd is lehet a bírság.

Az elmúlt évek sorozatos panaszai nyomán az Országgyűlés jelentősen módosította a fogyasztóvédelmi törvényt, amely szeptembertől már jelentősen szigorodik. Ezentúl például az ügyfél bármilyen panaszára 15 napon belül válaszolnia kell az ügyfélszolgálatoknak, ráadásul legalább a hét egy munkanapján reggel nyolctól este nyolcig fogadni kell a panaszokat, hogy az ügyfelek részére munkaidőn kívül is rendelkezésre álljanak. Büntetik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, a megtévesztő reklámokat. Szigorították a büntetéseket is: a vállalkozás árbevételétől függően a kirívó eseteknél a hatóságok akár kétmilliárdos bírságot is kiszabhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!