Hírek

2008.08.15. 07:51

Az áldozatokra emlékeztek Budapesten

Az SZDSZ Új Generáció és Magyarországon élő grúzok emlékeztek az orosz–grúz konfliktus áldozataira csütörtökön, a budapesti grúz nagykövetség épülete előtt.

Forrás: MTI

„Stop Russia” feliratú transzparenssel érkezett a nagykövetséghez néhány Magyarországon élő grúz, akik gyertyát gyújtottak és virágokat helyeztek el, majd egy görög-keleti pap is megemlékezett az áldozatokról.

Constantine Zhgenti, Grúzia magyarországi nagykövete a jelen lévő újságíróknak azt mondta: reméli, hogy a nemzetközi közösség segítségével rendeződhet a helyzet Grúziában, bár jelenleg is arról hall híreket, hogy a konfliktusnak még nincs vége, Gori grúz város közelében még mindig lövöldözés van.

A nagykövet hangsúlyozta: a grúzok a függetlenségüket, országuk szuverenitását védik saját államukban.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke arról beszélt, hogy a liberális párt minden olyan esetben felemeli a hangját, amikor határon belül vagy azon túl hatalmak, vagy egyes csoportok más emberek jogait sértik meg.

Mint mondta, most itt a helyük a grúz nagykövetség előtt, hogy kifejezzék szolidaritásukat Grúziával, amelyet megpróbált megszállni Oroszország.

Hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a nemzetközi közösség nagyon határozottan kiáll Grúzia szuverenitása és területi integritása mellett, a kettő ugyanis elválaszthatatlan egymástól.

Mint mondta, az SZDSZ nem tartja elfogadhatónak, hogy Oroszország békefenntartóként legyen jelen a konfliktusos területeken, a liberálisok azt támogatják, hogy az Európai Unió és az ENSZ közös felügyelete alatt állomásozzanak erők Dél-Oszétiában és Abháziában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!