Hírek

2008.08.14. 07:06

A baráti kutyák

Azt nem tudom, hogy Helmeczy László örökbecsű szövege mennyire rendítette meg a Gyurcsány-kormányt, azt viszont igen, hogy engem nagyon. És nemcsak azért, mert a szavaknak ez a halmaza súlyos merénylet a magyar nyelv ellen, hanem azért is, mert elképzeltem, hogy ezek a mondatok milyen „gondolatokat” takarhatnak.

Stanga István

Helmeczy László ügyvéd és MLSZ-alelnök méltán pályázhatna „a világ legpechesebb embere” címére (már persze, ha lenne ilyen), hiszen akinek egységnyi idő alatt ennyiszer értik félre, avagy – ahogyan hangoztatja – manipulálják a szavait, arra valóban rájár a rúd. Nem elég – mondja –, hogy ennyire csúnyán belerángatták ebbe a drogügyletbe, most még olyan kijelentéseket sem átallanak a szájába adni, mint például az, hogy ő a Gyurcsány Ferenc és Veres János között dúló hatalami harc áldozatának tartja magát, holott dehogy is állított ilyesmiket, sőt, ha valakinek egyáltalán az áldozata, az éppen az a Hír Televízió, amely „megvágott” telefonbeszélgetésekkel és egyéb galád eszközökkel akar kormányválságot előidézni. Nos, hogy Helmeczy örökbecsű mondatai („Lehet, hogy egy MSZP-n belül hatalmi harcnak az áldozatai, ugye? Mert az erős ember Gyurcsány mögött Veres, hogyha maguknak ennyi eszük nincs, és ezért hajlandók engem kivégezni, nem óhajtok önöknek politikai tanácsokat adni, hogy vajon miért nem szólal meg a kormányzati kommunikáció, a rendőrség, a nemzetbiztonság ..., talán tudják, hogy nem hozzám tartozik, hanem a kormányzati szervekhez. Én tehetek róla, hogy nem szólalnak meg, ha én kormányzati ember lennék, én a Veresnek a barátja vagyok, rögzítsék nyugodtan.”) mennyire rengették meg a szocialista kabinetet, arról lövésem sincs, de hogy engem komolyan megrendítettek, az biztos. Egyrészt annak okán, mert a szavaknak ezt a szörnyűséges zagyvalékát súlyos merényletnek tartom a magyar nyelv ellen, mésrészt, mert elképzelni sem bírom, hogy aki csak ilyen szinten képes tolmácsolni a saját „gondolatait”, annak vajon mi lehet a fejében. (Talán jobb nem is tudni.)

Amiként számomra az is igen nagy rejtély – ráadásul méltatlanul kevés szó esik róla –, hogy tudniillik mit (nem mennyit!) keres Helmeczy a Magyar Labdarúgó Szövetség felső vezetésében. A kérdés egyébiránt nem csupán azért indokolt, mert a „jogi ügyekért felelős alelnök”-i poszt büszke tulajdonosa durva – és súlyos következményekkel járó – jogi melléfogások sorozatát produkálta eddigi regnálása alatt (lásd az FTC futballcsapatának kizárását), hanem azért is, mert Helmeczynek korántsem a Hír tévével való konfliktusa az első, úgymond botrányos – finomabban fogalmazva: nagy visszhangot kiváltó – esete. És ha már egyszer Kisteleki István, a szövetség első embere olyan kényes a rendre, a fegyelemre, a törvényességre (figyelem, most nem tényt közöltem, hanem az MLSZ hármas jelszavát idéztem), vajon mi az oka annak, hogy az összes kétes ügy ellenére tűzön-vízen át kitart az alelnöke mellett, jóllehet annak dolgai egyáltalán nem vetnek jó fényt a honi futball irányítóira. A kérdés természetesen költői, hiszen, az MLSZ (és itt most hadd használjam Helmeczy doktor azon kifejezését, amellyel mindörökre beírta magát a honi történelembe) a „baráti kutyák” egyik legnagyobb magyarországi gyűjtőhelye. Olyanoké, akik folytonosan kutyálkodnak ugyan, de akik egymást még csak véletlenségből sem harapják meg, pláne meg nem az egyik legkipróbáltabb falkavezért. Persze az sem zárható ki teljesen, hogy nem is annyira elnézők vele szemben, mint inkább bíznak valamiféle csodálatos átalakulásban. Abban, hogy a kutyából – szólás ide vagy oda – mégiscsak lehet szalonna.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!