Hírek

2008.06.10. 16:13

Pénteken a Nemzeti Sírkertben temetik Fejtő Ferencet

Pénteken a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben lesz Fejtő Ferenc búcsúztatása, a temetésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszédet mond - közölte a kormányszóvivői iroda kedden az MTI-vel.

BAMA

Fejtő Ferencet a kormány saját halottjának tekinti, földi maradványainak Budapestre szállításáról és temetéséről is gondoskodik. A gyászszertartás június 13-án pénteken 14.00 órakor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol az író-történész közvetlenül barátja, József Attila mellett kap nemzeti sírhelyet - tájékoztatott a szóvivői iroda. A közlemény szerint a búcsúztatáson a Fejtő család, a Diplomáciai Testület tagjai, barátok és írótársak jelenlétében a kormány nevében beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a barátok nevében pedig Méray Tibor író. A kommünikében a kormányszóvivői iroda arra is kitér, hogy a szertartáson Varnus Xavér orgonaművész Bach-művek előadásával idézi fel író barátja emlékét, a sírhelynél Jordán Tamás József Attila verseivel búcsúzik Fejtő Ferenctől.

Franciaországban a nap folyamán vesznek búcsút Fejtő Ferenctől a párizsi Saint-Sulpice templomban rendezendő ökumenikus istentiszteleten, ahol a kérésének megfelelően egy katolikus és egy  református pap, valamint egy rabbi és egy kambodzsai buddhista  szerzetes lesz jelen. (Fejtő katolizált zsidó felmenőktől származott, és a család egyik tagja, Fejtő menye kambodzsai.) Fejtő Ferenc földi maradványait szerdán repülőgépen hozzák haza  Magyarországra. Vasárnap Fejtő Ferenc szülővárosában, Nagykanizsán, a zsidó temetőben található családi kriptában felesége hamvai mellé elhelyezik az író-történész hajszálait. Egy későbbi időpontban pedig a párizsi Pere Lachaise temetőben szintén lesz egy búcsúztatás, amelynek során hajszálait szórják szét a temető emlékhelyén.

Fejtő Ferenc író, történész, újságíró, irodalomkritikus, nemzetközileg elismert Kelet-Közép-Európa-szakértő 2008. június 2-án, 98 éves korában hunyt el Párizsban. A francia Becsületrend lovagját, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének birtokosát a kormány saját halottjának tekinti. Fejtő Ferenc a francia Becsületrend, az osztrák Nagy Becsületrend és a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje mellett élete során megkapta az Európa Parlament Demokrácia-díját, a horvát elnök által adományozott Marko Marulic Hajnalcsillag Érdemrendet, illetve a Széchenyi-díjat és a Nagy Imre Érdemrendet. Díszpolgára volt Budapestnek, Nagykanizsának, Zala megyének, díszdoktora a Pécsi és Szegedi Tudományegyetemnek, tiszteletbeli és örökös főszerkesztője a Népszavának.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!