Hírek

2008.06.08. 14:09

Olajos: szűnjön meg a Rába hét éve tartó habzása!

Az MDF-es EP-képviselő szigorúbb vízminőségi szabályokat szeretne az Európai Unióban

mti

Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője levelet írt a 27 európai uniós tagállam kormányfőjének és környezetvédelmi miniszterének, azt kérve, hogy támogassák az eddiginél szigorúbb európai vízminőségi szabályokat előirányzó törvényjavaslatot, amely megoldaná az Ausztriából érkező szennyezés miatt hét éve habzó Rába folyó ügyét is - erről a politikus maga számolt be vasárnap Budapesten.

A politikus az Ausztria budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy első olvasatban az Európai Parlament támogatta az előterjesztést, de a tagállamok illetékes miniszterei azt nem hagyták jóvá. A képviselő reményét fejezte ki, hogy szeptember közepén  elfogadják a törvényt.

Hozzáfűzte: szeretné, ha a kérdésben "mélyen érintett" Ausztria  és Magyarország vezető szerepet vállalna Európa folyóinak védelmében. A tervezett szigorításokról szólva Olajos Péter elmondta többi között, hogy módosulna a szennyező anyagok besorolása és azok határértékei is: a javaslat szerint az ausztriai bőrgyárakból  érkező, a Rába folyó habzásáért felelős naftalin-szulfonátot elsődleges veszélyes anyagként tartanák számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!